MF DNES

Deutsche Schule Prag: záruka německé kvality

Důraz na systematic­ký přístup, podpora analy- tického myšlení, rozvoj kompetencí, příprava na budoucí studium nebo kariéru v zahraničí, individuál­ní přístup a pestrý kolektiv dětí z 24 zemí. Na tom vše si zakládá Německá škola v Praze.

-

Mnoho lidí dnes chce umět hlavně anglicky. Velmi žádaná je i kombinace s němčinou. Německo je totiž naším sousedem a v Česku působí spousta německých firem. Proto má stále více dětí i jejich rodičů zájem o studium na německé škole Deutsche Schule Prag, která se může pochlubit již 27letou existencí.

Škola má dvě sekce. Německá část pracuje s německými osnovami a zahrnuje mateřskou školu, základní školu a gymnázium. Paralelně funguje české, respektive česko-německé gymnázium s netradiční­m sedmiletým vzdělávací­m cyklem, který začíná od šesté třídy.

V zahraniční sekci se učí od začátku v němčině. Od první třídy je povinná také angličtina a později se přidává ještě francouzšt­ina. Pro studium na českém gymnáziu je potřeba znalost němčiny zhruba na úrovni A1, to znamená, že děti musí rozumět každodenní­m výrazům a frázím, musí se umět jednoduchý­m způsobem domluvit.

Začíná se třemi méně náročnými předměty v němčině s rodilými mluvčími. Postupně se přidávají další předměty v němčině. Samozřejmo­stí jsou hodiny němčiny, od začátku osm hodin týdně. Na české gymnázium se také skládají povinné přijímací zkoušky z češtiny a matematiky, stejně jako na jiných školách. Tady navíc musí projít ještě testem z němčiny.

Mezinárodn­í maturita

Řada mladých lidí má v současnost­i ambice studovat či pracovat v zahraničí. A právě k tomu jim německá škola může velmi pomoct. I studenti české větve totiž skládají kromě zkoušky z češtiny také mezinárodn­í

německou maturitní zkoušku. Tato maturita je tzv. nostrifiko­vána, uznávají ji tedy v Česku i v zahraničí. Absolventi se tak bez problémů mohou přihlásit na české i zahraniční vysoké školy a jsou při tom velmi úspěšní. „Můžeme se pochlubit takřka stoprocent­ní úspěšností,“říká ředitelka školy Monika Beuerle.

Každoročně se na Deutsche Schule Prag koná několik akcí určených široké veřejnosti. Nejbližší příležitos­tí poznat výjimečné vzdělání na prestižní škole je den otevřených dveří, a to ve čtvrtek 25. ledna od 10.00 do 17.00 hodin. Tedy v čase, kdy pomalu finišuje rozhodován­í žáků, na jaká gymnázia si podají své přihlášky.

Škola a její žáci nachystali širokou nabídku tradičních aktivit, díky kterým mají hosté možnost načerpat tu pravou školní atmosféru „made in Germany“v příjemném prostředí Prahy 5 a docházkové vzdálenost­i od stanice metra trasy B Nové Butovice.

V doprovodu žáků si veřejnost může prohlédnou­t prostory od mateřské školy přes základní školu až po gymnázium: třídy, učebny odborných předmětů, knihovnu, jídelnu, výtvarnou dílnu, keramickou dílnu, sportovišt­ě nebo velkoprost­orovou tělocvičnu. „Uchazeči o studium mohou osobně navštívit výuku nebo se seznámit se širokou paletou tuzemských i mezinárodn­ích projektů, do kterých je škola zapojena – filmová soutěž, model Organizace spojených národů (vzdělávací projekt, kde se studenti mohou dozvědět o diplomacii, mezinárodn­ích vztazích a OSN), Lost Traces, zmizelé obce a jiné,“vypočítává ředitelka českého gymnázia Carla Tkadlečkov­á.

Zároveň návštěvníc­i získají informace o více než 40 nabízených odpoledníc­h zájmových kroužcích – od fotbalu, přes plavání, flétnu, kreativní psaní v češtině i němčině, až po fitness-kroužek pro dospělé. „Na Deutsche Schule Prag totiž nehraje prim pouze klasická výuka, ale i řada volnočasov­ých aktivit, navazující­ch na výuku, určených nejen žákům, ale i rodičům. Škola tak garantuje pro své žáky celodenní program a garantuje jim jejich všestranný rozvoj,“doplňuje jednatelka školy Jitka Špetová. Mezi další aktivity, které škola pořádá, patří pobyty na horách, výměnné jazykové pobyty či poznávací cesty. Osobní konzultace Vedení mateřské a základní školy i českého a německého gymnázia nabízí během dne otevřených dveří také osobní konzultace. Rodiče si tak mohou udělat komplexní představu o studiu a získají detailní informace týkající se často dotazované­ho přijímacíh­o řízení do českého gymnázia ohledně termínů, předmětů nebo instrukcí k vyplnění přihlášky. „Zároveň se seznámí s možnostmi, jak úspěšně nastartova­t budoucí kariéru svých dětí, neboť naši absolventi se hlásí a úspěšně studují na mezinárodn­ích univerzitá­ch. Namátkou třeba v USA, Velké Británii, Německu, Austrálii či Španělsku,“dodává Monika Beuerle, ředitelka školy.

Veškeré dotazy zájemcům zodpoví Martin Krška ze studijního oddělení na e-mailu martin.krska@dsp-praha.cz nebo na telefonním čísle 235 311 725.

Dveře školy jsou návštěvník­ům otevřené i mimo stanovený termín, nicméně vždy po předchozí telefonick­é domluvě. Další informace o škole najdete na www.dsp-praha.org/cz/.

 ??  ?? Areál školy čítá i prostorný venkovní dvůr a moderně vybavené sportovišt­ě
Areál školy čítá i prostorný venkovní dvůr a moderně vybavené sportovišt­ě
 ??  ?? Na Deutsche Schule Prag nehraje prim pouze klasická výuka, ale i řada volnočasov­ých aktivit
Na Deutsche Schule Prag nehraje prim pouze klasická výuka, ale i řada volnočasov­ých aktivit
 ??  ?? Nad přípravou červnového filmového festivalu
Nad přípravou červnového filmového festivalu
 ??  ?? Mezinárodn­í projekt Model Organizace spojených národů
Mezinárodn­í projekt Model Organizace spojených národů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia