MF DNES

Pohádka, která nekončí, jásají po postupu čeští házenkáři

- — Jan Daněk

Byla to další nervy drásající partie. Ale byla to další řež, po jejímž konci urostlí chlapíci hopsali na palubovce i v šatně jako rozdováděn­á dítka. Čeští házenkáři včera udolali Maďary 33:27 a na evropském šampionátu slavili překvapivý postup z přetěžké základní skupiny. „Pro nás je to pohádka, která pokračuje dál,“žasl reprezenta­ční kouč Jan Filip.

Do Chorvatska přivezl s trenérským kolegou Kubešem výběr, který neměl velké ambice. „Přijeli jsme jako outsider, a pokud jsme měli uspět, museli jsme se dostat za absolutní hranici našich schopností,“zopakoval po postupu Filip.

Češi na úvod turnaje vyhořeli 15:32 se Španěly. Jenže v pondělí senzačně přetlačili 28:27 olympijské šampiony z Dánska. „Nikdo by na nás nevsadil ani zlámanou grešli, ale neuvěřitel­ně jsme se z toho dostali,“zíral kouč. A české vzkříšení odnesli včera i Maďaři, kteří v ďábelské atmosféře mohli Čechům vyfouknout postupové místo.

Krátce po půli měli Češi šestigólov­ý náskok, jenže favorizova­ný sok začal manko lehce umazávat. „Nejsme unavení! Nejsme unavení,“burcoval Maďary při time outu energický kouč Ljubomir Vranjes.

Češi však hlavně díky perfektním­u Ondřeji Zdráhalovi, který byl s těžko uvěřitelný­mi 14 trefami opět nejlepším střelcem týmu, nepřipusti­li obrat. V závěru triumf naopak navýšili.

Mužští reprezenta­nti postupem napodobili ženské kolegyně, které koncem roku dokráčely na mistrovstv­í světa do čtvrtfinál­e. Čechy nyní čeká čtvrtfinál­ová skupina, na Euru si budují respekt. „Proti Maďarsku to byl další heroický výkon,“řekl Filip. „Obrovsky smekám před celým týmem, co na turnaji dokázal.“

A co ještě může dokázat?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia