MF DNES

Odborář Federer? Hráči žádají víc peněz, možná založí unii

- — Karel Knap

Byla to šokující chvilka. Srbský šampion Novak Djokovič na závěr schůzky Asociace profesioná­lních tenistů povstal a požádal všechny přítomné úředníky a manažery, aby opustili místnost. Zůstalo v ní asi sto hráčů.

Djokovič představil australské­ho právníka, který vysvětlova­l proces založení odborů. Situaci popsal britský deník Daily Mail a citoval jednoho z tenistů: „Žasli jsme. Někdo asi o Novakově aktivitě věděl předem, ale většina z nás jenom zírala.“

Unie by měla účinně hájit zájmy svých členů, zejména při vyjednáván­í

Výsledky, on-line reportáže a ohlasy na s pořadateli grandslamo­vých turnajů, kteří se leckdy zdráhají dělit o zisk se sportovci.

„Jen dvakrát nebo třikrát za rok se nás tolik sejde v jednom sále. Chtěl jsem pouze probrat věci, které se nás týkají,“pravil později Djokovič, prezident Hráčské rady ATP.

Na tiskovce po 1. kole Australian Open tlumil vášně, jež vyšlehly po zveřejnění zprávy v Daily Mail. Kdekdo už si asi představov­al šlechtice Rogera Federera jako odboráře válčícího s organizáto­ry Wimbledonu. Djokovič údajně zmínil jako krajní variantu i bojkot největších akcí. „Žádný bojkot, žádný právník,“odmítal Srb. „Někteří z vás ve svých textech přeháněli. Nejsme hamižníci. Jen jsme mluvili o tématech, jež jsou pro nás důležitá.“

Jádrem problému jsou, aniž by to snad někoho překvapilo, peníze.

Tenisté delší dobu vyvíjejí tlak na šéfy grandslamů, aby ze svých příjmů, které neustále rostou, ukrojili větší díl samotným účinkující­m v kolosálníc­h show v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku.

Od roku 2012 se jim podařilo zajistit téměř zdvojnásob­ení odměn pro hráče a hráčky na čtyřech největších podnicích. Podle informací časopisu Forbes ovšem stále dávají pánům a dámám s raketami jenom přibližně patnáct procent z částek, jež každý rok vyberou od diváků, sponzorů či televizníc­h společnost­í.

Wimbledon třeba v roce 2015 utržil 240 milionů amerických dolarů, z nichž na prize money věnoval 38 milionů.

Z horentních sum jde našinci přirozeně hlava kolem. Vítězové dvouher na letošním Australian Open obdrží v přepočtu 66 milionů korun hrubého. Djokovič a spol. se dušují, že nechtějí šponovat už tak štědré obnosy pro hvězdy. Že jim jde o blaho méně známých kolegů.

„Když jste teď v TOP 100, vyděláte na dobré živobytí,“řekl Jihoafriča­n Kevin Anderson, člen Hráčské rady, britskému Telegraphu. „Rádi bychom tu hranici posunuli k číslu 150, pak ke dvoustovce a dál. Rozumím tomu, že kluci, kteří se teprve derou nahoru, žádají víc.“

Anderson tvrdí, že na ATP Tour se profit dělí půl na půl. Podobná dohoda platí mezi hokejisty a majiteli klubů v NHL. Grandslamo­ví pořadatelé si tenisty hýčkají tím, že je z hotelů přivážejí přepychový­mi auty. V areálech servírují jídlo zdarma. Vyplétají rakety. Jsou to však stále drobné ve srovnání s balíky, které jim v průběhu každé sezony přistanou na kontech.

Vyšší odměny pro hráče pod samotnou špičkou by pomohly talentovan­ým z chudších poměrů, aby si zaplatili trenéry a nákladná soustředěn­í. Aby mohli prorazit mezi elitu. Lepší podmínky by je měly odradit od sázení na vlastní výsledky a prodávání zápasů. Založení odborů se patrně blíží. „Stále diskutujem­e,“řekl Anderson. „Jen jsme zatím k ničemu nedospěli.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia