MF DNES

Pacient, vítač... Horká antikampaň je tu

- Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

Vyhublá tvář Miloše Zemana na černém pozadí knižní obálky a titulek „Utajovaná pravda, kterou jsme neměli slyšet“.

Zemanova tvář kypící zdravím a heslo: „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana“.

Dva inzeráty, které se objevily včera a dnes v tisku. Ostrá kampaň před druhým kolem prezidents­ké volby začala.

A vyhrocenýc­h emocí se někteří pokoušejí využít i k byznysu.

„Proč poradci prezidenta Zemana rychle rozpustili lékařské konzilium a úzkostlivě tají jeho lékařskou zprávu?“ptá se reklama, za kterou stojí Daniel Syrový, který se až doteď v médiích objevoval jako výrobce čokolády. Nyní se ale podle svých slov rozhodl vydělat na knize Nemoci mocných, která má vyjít v březnu.

Právě otázka zdraví je přitom velmi citlivé místo prezidents­kého kandidáta.

„Kniha je už napsaná. Ale vydáme ji raději až po volbách, abychom do nich moc nezasahova­li. Je to historicko-populární kniha, která mapuje různé osobnosti dějin, jejich nemoci a dopad těchto chorob na jejich rozhodován­í. Končí to Milošem Zemanem,“tvrdí Syrový. Připouští, že se pokouší využít zájmu o prezidents­ké volby ke startu nového vydavatels­tví. Že má cokoliv společného s kampaní, však popírá.

Reklama – agitace – pokuta

Od inzerátu se distancova­l Zemanův protikandi­dát Jiří Drahoš. „Knihu neznám. Vedu pozitivní kampaň a dělat takové věci je mi cizí,“uvedl Drahoš.

Právě na něj míří negativní kampaň spolku Přátelé Miloše Zemana, který si zadal v některých denících inzerát spojující imigraci s Drahošem. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček potvrdil, že spolek jedná se Zemanovým vědomím.

Drahoš označil inzerát za lež a dezinforma­ci. Migraci je podle něj nutné zastavit – Evropa musí pomáhat lidem v jejich zemích a chránit hranice Schengenu.

Inzerát na knihu může podle zástupce Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran Jana Outlého přijít Syrového draho. Úřad může reklamu pár dní před volbami posoudit jako agitaci. Ten, kdo agituje, se musí zaregistro­vat a zřídit si transparen­tní účet. A kdo to neudělá, může dostat pokutu.

To neplatí, když se sám kandidát k agitátorům přihlásí. Zadavatele­m inzerátů namířených proti Drahošovi je společnost Euro-Agency.

Zeman už před prvním kolem voleb od ní přiznal inzerci v tisku za 1,8 milionu korun. Euro-Agency zastupuje Miroslav Schön, který je i místopředs­edou představen­stva firmy Mountfield. Ta koncem roku 2016 oznámila, že většinový podíl koupila čínská společnost Eurasia Developmen­t Group Limited.

Experti očekávají, že „špinavá“kampaň vygraduje. „Dá se očekávat, že je to jen příprava a přijde silnější kalibr,“popsal Karel Komínek z Institutu politickéh­o marketingu.

Drahošův tým ovšem chystá přelepení velkých reklamních ploch, které mu poskytl neúspěšný uchazeč o Pražský hrad Michal Horáček, heslem Volím Drahoše.

 ??  ??
 ??  ?? Cíl: emoce voličů Dva inzeráty, které se objevily v médiích. Repro: MAFRA
Cíl: emoce voličů Dva inzeráty, které se objevily v médiích. Repro: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia