MF DNES

Splašený kůň jménem bitcoin K Je potřeba soudit kryptoměny jednu po druhé, ne je všechny hodit do koše.

Bitcoin za měsíc spadl o 42 procent. Předtím se za rok jeho hodnota zdvacetiná­sobila. I ostatní kryptoměny jsou zranitelné. Jde o bubliny, které brzy splasknou? Nebo půjde cena zase nahoru?

- Aleš Michl poradce ministryně financí, ekonom fondu Quant

oukám na webu na projekt Bitconnect. Název si zvolil „pěkný“. Jako by měl něco společného s bitcoinem. Leč neměl. Šlo o kryptopyra­midu. I Viktor Kožený si dnes totiž může spustit svou vlastní virtuální měnu. Třeba kožený kojn.

Nějací „kožení“spustili BitConnect­Coin a „nějací“šílenci si to kupovali. V prosinci 2017 stál jeden BitConnect­Coin 463 dolarů. Teď v lednu jen 19 dolarů. Zakladatel­é projektu oznámili, že jim jdou američtí regulátoři po krku, a tak zavírají obchodován­í se svou kryptoměno­u. Kde je pravda, nevíte. Prakticky to znamená, že virtuálně budete mít X bitconnect­ů, ale reálně se na ně můžete leda tak dívat na displeji – neprodáte je nikde.

Tak to prostě s virtuálním­i měnami chodí, můžou přinést rychle velký zisk, ale i ještě rychlejší pád.

Sleduji také jednu z největších burz s kryptoměna­mi – Kraken. Funguje už od roku 2011, domov má v San Francisku. A koukám i na ostatní burzy s kryptoměna­mi včetně bitcoinu, protože tak si lze udělat obrázek o tom, kolik virtuálníc­h měn je.

Najíždím přes web na burzu Binance. Pyšní se tím, že přes ni jde nejvíc obchodů s kryptoměna­mi, byť patří mezi nejmladší. Podle statistiky coinmarket­cap.com už na ní klienti obchodují s kryptoměna­mi o hodnotě 5 miliard dolarů.

Nejen s bitcoinem, jede na ní Tron, Ethereum, EOS, Walton, NEO, VeChain, Ripple, Cardano, Litecoin, ICON, Bitcoin Cash… Mám pokračovat?

Dobře, na burze můžete obchodovat i s Moeda Loyalty Points, Ripple, aelf, AppCoins, VIBE, IOTA… Je toho spousta. Už nemusím pokračovat, že?

O účet u Binance měli lidé takový zájem, že stopnuli nové registrace. Systém nestíhal. Museli upgradovat. Po pár dnech to minulý týden zase rozjeli. Na podobných burzách si můžete koupit všechny virtuální měny – jen musíte věřit, že vámi vytipovaná nedopadne jednou jako BitConnect­Coin.

Po očku vždy sleduji televizi Bloomberg, úplnou náhodou mají ve vysílání šéfa Binance Zhao Changpenga. Mladý kluk z Číny. Má černou mikinu s logem burzy. Je výborný. Perfektní angličtina. Říká, že už mají 4 miliony klientů. A že burzu museli přesouvat z čínských serverů na Tchaj-wan, Hongkong a do Tokia, protože Čína bojuje proti bitcoinu.

Říkal, že poté co upgradoval­i systém a otevřeli znovu registrace, získali za pouhou hodinu 240 000 nových klientů. Většinou muže mezi 25 až 35 lety. „A řeknu vám, že je tady hodně chlapíků se spoustou peněz. Každý den běžně vymění 10 tisíc až 100 tisíc dolarů,“prohlašuje Zhao Changpeng. Co si o tom všem tedy myslet?

Jsou to podvody, pyramidy, bubliny, nebo je to budoucnost?

Hlavními důvody, proč sektor kryptoměn a burz, přes které se obchodují, vůbec vznikl – je decentrali­zace, zisk a možnost mít v tom své bohatství a platit s tím.

V historii financí přicházely etapy, kdy svět prahnul po decentrali­zaci a kdy lidé chtěli věci nezávislé na autoritách. Tím kryptoměny být mohou – vznikají nezávisle na centrální bance nebo vládě.

Pokud si z vyprávění prarodičů pamatujete na měnovou reformu z 50. let, hyperinfla­ci v Německu před druhou světovou válkou anebo pád bank a kampeliček v Česku z devadesátý­ch let, znáte motiv, proč mít ve svém portfoliu něco nezávisléh­o na současném finančním systému.

Jenže v historii platí, že si vždy vládci, politici a centrální banky vzali moc zase zpátky. Kryptoměná­m se v tomhle kontextu určitě lehce dýchat nebude – regulace přibude. I proto teď spadla cena bitcoinu. Nehrozí, že s ním v budoucnu nepůjde nikde zaplatit? Zruší se burzy, kde se s ním dá obchodovat?

Právě možnost „v tom“mít bohatství a platit tím je důležitá. Na burzách si lidé mohou zřídit účet, proměnit dolary v bitcoiny, trony, cardany či litecoiny, které mohou utratit kdekoliv na světě. Binance proto mají zákazníky z celého světa – z USA, Japonska, Korey, Británie, Německa, Itálie… I v české Alze si můžete koupit Teslu třeba za bitcoin.

A celý sektor žene dopředu i zisk. Nemyslím spekulace lidí na růst cen, ten je veliký, ale není to hnací motor. Binance mají poplatky z obchodů a zisk ze své vlastní měny. Kdo kryptoměnu vydává nebo těží, shrábne odměny a může je utratit. Lidé, kteří spouštěli BitConnect Coin, už určitě v době, kdy oznamovali, že de facto zavírají, neměli bohatství ve své vlastní měně. Vybrali zisk a unikli do jiné.

Šéf největší americké banky JPMorgan Jamie Dimon proto v září podrobil i bitcoin ostré kritice. Naznačil, že je to spíš zlodějina. Minulý týden však již v rozhovoru pro televizi FOX svá slova mírnil: „Lituji, co jsem řekl o bitcoinu.“

Co z toho vyplývá? Je potřeba se dívat na burzy a kryptoměny soudit jednu po druhé, ne je hodit všechny do jednoho odpadkovéh­o koše. I v tomto sektoru číhají zloději, moderní terminolog­ií hackeři, a tunely, moderně fraudy, a pyramidy. Dobré virtuální měny od špatných oddělí základní principy decentrali­zace. Nesmějí být úplně zregulovan­é vládou a musí v nich být možné uchovat bohatství a platit jimi. Současně je musí hnát dopředu touha burz a obchodníků po zisku, musí se zdokonalov­at systém obchodován­í, zlevňovat placení, dbát na kredibilit­u a bezpečnost dané měny, dané burzy či mobilní peněženky.

Vše však platí, dokud nevypnou proud a internet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia