MF DNES

U Horoměřic řidiči rádi jezdí rychle

- — Roman Šafhauser, Matěj Smlsal

Zatím není jasné, zda za tragickou srážku autobusu s osobním autem z 12. ledna na silnici mezi Prahou a Horoměřice­mi může rychlá jízda. MF DNES se přesto rozhodla ověřit tvrzení místních, že si řidiči silnici druhé třídy často pletou s dálnicí.

V úseku, kde při havárii zemřeli tři lidé a 45 se jich zranilo, umístili reportéři ve středu 17. ledna radar. Přestože byla silnice dopoledne mokrá a kluzká, povolenou rychlost překročily desítky řidičů. A poměrně častá byla dokonce rychlost okolo 110 km/h.

„Během hodiny jsme zaznamenal­i celkem 44 řidičů, kteří jeli přes devadesát. Z toho osm řidičů jelo přes 109 a více a jeden dokonce překročil rychlost 130 kilometrů v hodině,“uvedl k měření Libor Winkler ze společnost­i Sorneco, která radar redakci zapůjčila.

Nejrychlej­ší řidič tedy jel o téměř padesát kilometrů v hodině více, než je povolená rychlost. „Je to rovina. A nebezpečná je v tom, že svádí k rychlé jízdě. Ať z jedné, nebo z druhé strany,“uvedl dříve vedoucí strážníků v Horoměřicí­ch Petr Dvořáček.

Přesto policie daný úsek nepovažuje za rizikový. Podle její databáze zde bylo od roku 2013 osm dopravních nehod, z toho ve čtyřech případech

„Sparta má mužstvo, které je respektova­né a má obrovský potenciál. Sledoval jsem ji samozřejmě jako soupeře a v posledních dnech i velmi podrobně jako neutrální pozorovate­l,“uvedl na klubovém webu Rulík, který se již zapojil do přípravy. Dnes bude na sparťanské střídačce při extraligov­ém zápase v Jihlavě. „Chuť přijít k Frantovi a rozšířit tým jsem samozřejmě měl. Proto jsem tady a moc se na práci pro Spartu těším.“

Radim Rulík je v českém hokejovém prostředí řazen k velmi respektova­ným expertům. Litvínov dokázal postrčit až k zisku mistrovské­ho titulu, ačkoliv Severočeši papírově vůbec nepatřili k favoritům. U týmu vydržel téměř pět let. Jako asistent posbíral také reprezenta­ční úspěchy, zlato z mistrovstv­í světa šlo o střet se zvěří a ve dvou případech šlo o nebezpečné předjížděn­í.

Snížení rychlosti kraj nechystá

Změnu povolené rychlosti v daném úseku Středočesk­ý kraj nechystá, ale úředníci chtějí počkat na šetření policie. „Posouzení návrhu na snížení rychlosti musí vyplývat z konkrétníc­h analýz. V tomto případě se však domníváme, že návrh do dvaceti let i ze seniorskéh­o šampionátu.

„Spíš si chci od všeho odpočinout, vyčistit hlavu a trošku si uspořádat myšlenky. Ono se to nezdá, ale být přes čtyři roky v dennodenní­m zápřahu není úplně jednoduché,“říkal Rulík bezprostře­dně po odchodu z Litvínova.

Jenže hokej je kolotoč, rychlá jízda, takže týden po tomhle prohlášení je vše jinak. Už jen proto, že se nabídky ze Sparty většinou neodmítají. „Kdybych si myslel, že tady je nějakým způsobem nezdravé mužstvo nebo prostředí, tak bych sem nešel. Myslím si, že tým rozhodně špatný není. Musíme se pokusit společnými silami zapracovat na tom, aby se výkony mužstva stabilizov­aly a nepřicháze­ly výkyvy, které tým sráží,“plánuje Radim Rulík. „Potřebujem­e není opodstatně­ný. Spíše jde o dodržování maximální povolené rychlosti a silničního zákona,“sdělil pro iDNES.cz mluvčí kraje Marek Rejman.

Podle něho zatím také nehrozí, že by měla padnout alej stromů u silnice. Do jednoho ze stromů totiž autobus naboural „Zde je rozpor v legislativ­ě. Podle odborníků přetrvává názor, že stromy u silnic mají své opodstatně­ní,“dodal Rejman.

S Františkem Výborným vytvoří Radim Rulík tandem rovnocenný­ch trenérů, což je model, který ve Spartě rozhodně není neznámý. I letos na startu sezony takhle vedle sebe stáli Jiří Kalous s Jaroslavem Nedvědem.

„Já jsem byl z dřívějška na tenhle režim zvyklý třeba s Mariánem Jelínkem a jsem rád, že Radim přichází do Sparty a bude tu pracovat s námi,“uvedl František Výborný. „Po svém návratu do klubu jsem poznal, jak perfektní parta v realizační­m

Nehodu policie stále vyšetřuje a potrvá jí to ještě několik týdnů. Postupně vyslýchá svědky a čeká, až budou schopni vypovídat i vážněji zranění cestující.

Pro rodinu řidiče autobusu, který při tragické nehodě zahynul, vznikla mezi jeho kolegy z Kladna sbírka. Tu chystá také společnost Arriva, které havarovaný autobus patřil.

 ?? Foto: Sorneco ?? Řidiči na silnici u Horoměřic riskují a povolenou rychlost překračují téměř o 50 km/h.
Foto: Sorneco Řidiči na silnici u Horoměřic riskují a povolenou rychlost překračují téměř o 50 km/h.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia