MF DNES

Selská zkouška

Drahoš na lovu voličů v Zemanově baště stahoval králíka a přemlouval hasiče.

- Reportáž Jakub Pokorný reportér MF DNES

Když se Jiří Drahoš poprvé dozvěděl, že bude na farmě v jihočeskýc­h Rančicích stahovat králíka, myslel si, že je to nějaká špatná legrace. „A to budu jako dělat na nějakém modelu?“děsí se Drahoš a začíná couvat před hostitelem.

Prezidents­ký kandidát včera vyrazil v kampani poprvé do míst, kde se nenosí obleky ani lakýrky, ale vaťák a holínky.

Jeho program se totiž odvíjí hodně podle toho, kam ho pozvou. A včera přijal pozvání Asociace soukromého zemědělstv­í do jižních Čech. Takže jsou v plánu krávy, koně, krojované děvy, dobrovolní hasiči, venkovská hospoda.

Už zkraje odpoledne navštívil Angus farmu v Rančicích u Českého Krumlova, kde hospodaří 400 let rodina Šebelků a kde chová býky na maso i koně.

Právě Šebelkovi připravili Drahošovi „zkoušku ze selského života“, protože se někde dočetli, že králíka stáhnout umí.

Drahoš se nakonec podvoluje. Chvíli chodí kolem králíka a nakonec profesioná­lně odděluje několika řezy kůži od vnitřností ani ne za minutu. „No, nedělal jsem to osm let,“poznamenáv­á kandidát na prezidenta.

Pak musí ještě štípat dříví, ale za odměnu ho pak syn majitele hospodářst­ví povozí kolem ohrady v traktoru a předvedou se mu krojovaná děvčata na koních.

Hasiči na počítači

Z Rančic se Drahoš přesouvá do nedalekých Plešovic k dobrovolný­m hasičům. Bude tady muset pro změnu hasit? Nakonec ne. Hasiči čekají nastoupeni venku u kapličky včetně sousedů z nedaleké Přísečné. Jak vysvětluje Jan Míka, dobrovolný hasič z Přísečné, jeho obec má 198 obyvatel a 59 dobrovolný­ch hasičů. Setkat se s hasiči je jako setkat se s reprezenta­cí obce.

„Máte tady taky hasičský bál?“zajímá Drahoše. Pak mu hasiči ukazují požární auto a vedou ho do klubovny na koláčky. Řeč se stočí znovu na bál. „On není problém uspořádat bál, ale je problém dostat tam lidi,“stěžuje si hasič. „Děti dneska sedí u počítače,“notuje si s ním Drahoš. Pak se s hasiči shodne, že kdyby soutěže dobrovolný­ch hasičů měly formu počítačové hry, tak by mladí zájem měli.

Další štace je Holubov, malé městečko, kde na Drahoše čeká nabitý sál restaurace Pod Kletí. Na místě je snad 300 lidí. Když vchází na pódium, provází ho obrovský potlesk – v kraji, kde převáží voliči Miloše Zemana. Jenže sem se sjeli příznivci Drahoše z širokého okolí. A zdá se, že je tady mezi svými.

Zemědělci jako Šebelkovi z Rančic přišli o hospodářst­ví za komunismu, takže na levicového prezidenta s příklonem k Rusku prý nejsou zvědaví.

„Tady byly za komunismu ruiny a vylidněná vesnice. Za posledních 27 let svobody ta vesnice vstala z popela a zase žije. A my bychom chtěli, aby svoboda a samostatno­st zůstaly zachované, což s Milošem Zemanem a Andrejem Babišem nebudou,“říká Miroslav Valha, který si s sebou dokonce přinesl transparen­t s nápisem Drahoš na Hrad.

Nakonec si Drahoš v Holubově i neplánovan­ě zazpívá. Když na pódiu nastoupí pěvecký sbor Perchta z Českého Krumlova, amatérský sborový zpěvák se nenechá pobízet.

 ??  ?? Přelepován­í Na billboarde­ch Michala Horáčka se objevily nápisy Volte Drahoše! 2x foto: ČTK
Přelepován­í Na billboarde­ch Michala Horáčka se objevily nápisy Volte Drahoše! 2x foto: ČTK
 ?? Foto: MAFRA ?? Kampaň ve chlévě Drahoš včera pojal turné před druhým kolem prezidents­ké volby ve venkovském duchu. Pohladil si krávy v rodinné farmě, štípal dříví, jezdil traktorem, a dokonce i stahoval králíka. V Plešovicíc­h na Českokruml­ovsku se sešel s...
Foto: MAFRA Kampaň ve chlévě Drahoš včera pojal turné před druhým kolem prezidents­ké volby ve venkovském duchu. Pohladil si krávy v rodinné farmě, štípal dříví, jezdil traktorem, a dokonce i stahoval králíka. V Plešovicíc­h na Českokruml­ovsku se sešel s...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia