MF DNES

ČSSZ obstavila účet firmě Vítkovice Heavy Machinery

-

Další problémy se podle všeho valí na stěžejní firmu vítkovické­ho strojírens­kého komplexu, společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM).

Poté, co se firma tento týden dohodla s odbory, že kvůli nedostatku peněz na financován­í výroby pošle část lidí s 80 procenty mzdy domů, vyšlo najevo, že jí kvůli neplacení sociálního pojištění nechala obstavit účty Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ).

Podle informací MF DNES mají Vítkovice Heavy Machinery ČSSZ dlužit přes osmnáct milionů korun.

„Neplatili sociální pojištění, konkrétně mělo jít o 18,3 milionu korun,“řekl redakci zdroj seznámený s pozadím problému.

„Vítkovice Heavy Machinery mají několik účtů. Jde o blokaci ve prospěch správy sociálního zabezpečen­í uplatněnou na jednom účtu,“potvrdila informaci MF DNES vítkovická tisková mluvčí Eva Kijonková. „Zatím nevíme, proč se sociální správa pro tento krok rozhodla. V každém případě chceme s OSSZ v příštím týdnu neprodleně jednat, a to i s ohledem na chystaný vstup investora právě do VHM.“

Mluvčí Vítkovic věří, že se problém s obstaveným účtem podaří co nejrychlej­i vyřešit.

„Na daný účet standardně docházejí a budou docházet peníze. Obrat VHM je v miliardách korun a poptávka po jejích výrobcích je dostatečná,“dodala Eva Kijonková.

Tak jednoduché to ale podle všeho nebude. Nedostatek hotovosti je totiž jedním z největších současných problémů VHM.

Nakolik nastálá situace ovlivní pozici firmy, zatím není jasné.

Společnost má už delší dobu problémy s financován­ím výroby, na konci roku ji navíc, bez výraznější­ho vysvětlení, opustil ředitel Martin Bednarz.

Toho si do VHM přivedl coby zkušeného krizového manažera generální ředitel Vítkovic Libor Witassek. I on už ale svůj post, krátce před svým kolegou, opustil. (sta)

Podle informací MF DNES mají Vítkovice Heavy Machinery ČSSZ dlužit přes osmnáct milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia