MF DNES

Erbanová první! Hraju s nima nahoře, říká

- — Tomáš Macek, Erfurt

Jak se ideálně namotivova­t na olympijské boje? Tohle je recept. Karolina Erbanová ovládla na trati 500 metrů poprvé v kariéře závod Světového poháru.

„Je důležité vědět, že s nima hraju nahoře. Tady jsem si to potvrdila,“řekla v Erfurtu rychlobrus­lařka. Důvodů k radosti měla víc. Rakušance Herzogové a Rusce Golikovové vrátila porážku z mistrovstv­í Evropy v Kolomně.

Poprvé v sezoně dosáhla na nížinných tratích čas pod 38 sekund.

A ujistila se, že viróza, kvůli které na čtyři dny vypustila trénink, na ní nezanechal­a větší stopy. Teď jen doladit formu na hry. „Sprint je vystresova­ný, napětí je v něm obrovské,“říká Erbanová. Pětistovka vyžaduje absolutní zklidnění a vzápětí absolutní výbušnost. Proto se už od loňska mnohem víc věnuje mentální přípravě. „Našla jsem si cestu, jak se maximálně odpoutat od okolního tlaku.“

Do Erfurtu nedorazily dvě ženy, které trati 500 metrů v sezoně dominovaly, Japonka Kodairová a Korejka I Sang-hwa. Putování po trase Asie–Evropa–Asie by pro ně bylo před olympiádou zbytečným aklimatiza­čním rizikem. Erbanová je za nimi ve Světovém poháru třetí.

„S Herzogovou a dalšími se mydlíme navzájem,“říká 25letá Češka. Na hrách patří podle aktuálních ukazatelů mezi kandidátky na třetí až šesté místo. „Ale na pětistovce je všechno možné,“připomíná. V Soči 2014 byla dvakrát desátá. „Do Koreje určitě pro desátá místa nepoletím,“ujišťuje. „Ale nechci už teď přikládat umístění na olympiádě příliš velkou váhu, v minulosti se to neukázalo jako dobrá strategie. Prostě tam odjedu pětistovku se vším, co v ten den budu v sobě mít.“

„Ten den“nastane 18. února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia