MF DNES

Čtyři mrtví při požáru hotelu

Jeden z nejničivěj­ších požárů posledních let v sobotu zabil čtyři zahraniční hosty hotelu v centru Prahy.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Č tyři mrtví, taková je bilance požáru hotelu Eurostars David na pražském Novém Městě. Dvě ženy podlehly svým zraněním v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, jedenadvac­etiletý Němec a o rok mladší Jihokorejk­a zemřeli na místě před příjezdem záchranářů.

„Jedna žena zemřela ještě během sobotního večera, druhá včera ráno. Příčinou úmrtí je udušení kouřem,“uvedl mluvčí nemocnice Michal Schneider. Identitu obou posledních obětí policisté ještě včera odpoledne neznali.

Dalších pět zraněných přijaly pražské nemocnice, ve kterých zůstávají tři občané Nizozemska. Zraněni byli také Turek a Francouz.

O úmrtí cizinců policisté vyrozuměli jejich ambasády. „Policie komunikuje se zastupitel­skými úřady poškozenýc­h a jejich cestou vyrozumívá rodinné příslušník­y,“uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Přeživším hrozí trauma

Nejen zraněným, ale i dalším lidem evakuovaný­m z hořícího hotelu však mohou v souvislost­i se stresovým zážitkem hrozit psychické problémy.

„Rozvinout se mohou až do posttrauma­tické stresové poruchy. Jde o závažnou poruchu, která si může vyžádat i dlouhodobé léčení,“upozorňuje Joža Spurný z Policejní akademie ČR. „Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným,“prohlásil Václav Vlk, právní zástupce španělské společnost­i, která hotel vlastní.

Příčiny požáru v hotelu nyní zjišťují experti pražských hasičů, policejní technici i experti Kriminalis­tického ústavu.

„Zatím nelze odhadnout, v jakém časovém horizontu budou známy první výsledky šetření,“uvedl Martin Kavka, mluvčí pražských hasičů.

Podle některých informací mohl být osudný problém v klimatizac­i.

Oheň vypukl v sobotu krátce po šesté hodině večer. První jednotka hasičů na místo dorazila již během tří minut. Operační důstojník na místo poslal 17 profesioná­lních jednotek, od chemiků přes posily z Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu až po dobrovolné jednotky. Na místě tak zasahovala více než stovka hasičů.

„Co se týče vybavení a techniky, tu mají pražští hasiči na světové úrovni. Platí to i o jejich výcviku a připraveno­sti. V zásazích v budovách jsou vynikající,“komentoval nasazení Jindřich Oberreiter, šéf Odborového svazu hasičů, který sám má s ostrými zásahy desítky let zkušeností.

Hasiči z hotelu evakuovali 34 osob, a to z říms i z vnitřku budovy. Pražská záchranka kvůli požáru aktivovala takzvaný traumaplán, do centra poslala i speciální vůz Atego, užívaný v případě hromadných neštěstí.

 ??  ??
 ??  ?? Plameny pohltily halu a černý kouř se valil z oken. Hosté se před dusivým kouřem snažili utéct a stáli i v posledních patrech na římsách na zdi domu. Dřevěný interiér lehl popelem. Foto: HZS Praha
Plameny pohltily halu a černý kouř se valil z oken. Hosté se před dusivým kouřem snažili utéct a stáli i v posledních patrech na římsách na zdi domu. Dřevěný interiér lehl popelem. Foto: HZS Praha
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia