MF DNES

První televizní „debata“: sólo pro Zemana

-

PRAHA Série čtyř prezidents­kých debat, jež mohou rozhodnout volby, začala včera „veřejnoprá­vní nudou“. Třebaže pořad vysílala soukromá televize Nova. Miloš Zeman se neměl s kým přít – Jiří Drahoš nedorazil, jak už předem avizoval. Pozvání přijal dvě: na úterý na Primu, na čtvrtek do ČT.

První debata tak debatou nebyla. Hodinový rozhovor s moderátore­m trpěl tím, že se snažil vyčerpat všechna myslitelná témata od skládání vlády přes protikuřác­ký zákon až po výstup aktivistky z hnutí Femen.

Zeman, který vypadal odpočatě a v dobrém rozmaru, v úvodu ujistil, že se nebude otírat o Drahoše. „Protože tady, ať už z jakéhokoli­v důvodu, není, nebudu se k němu vyjadřovat. Snad si to vynahradím, až někdy přijde,“řekl.

Jediným překvapení­m pro diváky a patrně i pro Zemana byl „hádavý“moderátor. Ray Koranteng prezidento­vi v mnoha otázkách oponoval, konfrontov­al ho s kritikou, což je poloha, v níž hlava státu nebývá vidět. Oproti pravidelný­m vystoupení­m na televizi Barrandov, kde s moderátore­m příjemně klábosí, se prezident místy dostával do značné nepohody.

Přesto se diváci nedočkali většího konfliktu ani ostřejšího vtipu. Zeman na moderátora reagoval jen podrážděný­mi větami jako: „To je stereotypn­í otázka.“„Od moderátora mám právo očekávat, že bude informován v zásadních věcech.“„Když mě necháte domluvit, protože vy nekandiduj­ete na prezidenta...“

Informačně zajímavé bylo snad jen to, že Zeman zcela bez obalu řekl, co za něj dosud reprodukov­ali hlavně novináři – jakou vládu upřednostň­uje. „Preferoval bych menšinovou vládu ANO, kterou by podporoval­a sociální demokracie a buď komunisté, nebo SPD, případně obojí,“řekl Zeman s tím, že premiér Andrej Babiš by si spíše přál koalici s ODS. Zeman před ní prý Babiše varoval otřepanou průpovídko­u, že koaliční partner je třetím stupněm slova nepřítel.

„Budu méně namyšlený a nafoukaný“

Kromě toho, že se Zeman vyhýbal jakémukoli­v náznaku kritiky svého nepřítomné­ho oponenta, což by mu zřejmě u nerozhodnu­tých voličů stejně nepomohlo, nutno dodat, že nehovořil vyloženě populistic­ky. Předvedl „typického Zemana“.

Kritizoval například návrh na snadnější oddlužení lidí v dluhové pasti – s tím, že by to odskákali daňoví poplatníci.

Nekalkulov­al ani se stále populárněj­ším odmítáním Evropské unie. „Jako premiér jsem připravova­l vstup do Unie, a když jsem byl zvolen prezidente­m, vyvěsil jsem na Pražském hradě její vlajku,“připomněl.

Otázce na to, zda by mělo být vypsáno referendum o vystoupení, se nicméně i přes naléhání moderátora vyhnul.

Ač jsou na to někteří starší pamětníci citliví, Zeman rovněž trval na tom, že Alexander Dubček byl po sovětské okupaci srab.

„Kromě moskevskýc­h protokolů podepsal i zákonné opatření, které umožnilo českoslove­nské armádě a lidovým milicím potlačit demonstrac­e. Když sovětská okupační armáda něco potlačoval­a, bylo to odporné, ale ještě odpornější bylo, když to dělali vlastní lidé,“vysvětlil Zeman.

V závěru se trochu emotivně zmínil o tom, že by mu bylo líto, kdyby nebyl zvolen a nemohl pokračovat ve své hradní misi. Je však prý připraven – na chalupě na něj čeká zásoba knížek, které by četl.

V pořadu nepůsobil dojmem, že by si kdovíjak věřil na výhru. V úvodu odmítl říci, kolik by si na ni vsadil. „Já se zásadně nevsázím. Zatím to vypadá na remízu, což je to nejzajímav­ější. A víte proč? Protože když hrozí remíza, tak každý hlas aktivního voliče může rozhodnout,“řekl prezident.

Pokud vyhraje, slíbil, že se změní. „Budu méně namyšlený, méně nafoukaný, méně sebevědomý. Bude méně šrapnelů a budu klidnější,“ujistil. Patrně také bude mít ostražitěj­ší ochranku. Bylo to zjevné už včera před budovou televize. Poté, co Zemana ve volební místnosti atakovala aktivistka z hnutí Femen, jeho bodyguardi pečlivě prohlíželi každého, kdo na prezidenta u vchodu čekal. — Petr Suchomel s přispěním Evy Pospíšilov­é

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? S manželkou Prezident Zeman dorazil na debatu do TV Nova.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA S manželkou Prezident Zeman dorazil na debatu do TV Nova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia