MF DNES

„Spoluproti­kandidáti“v akci

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

BRNO V prvním kole prezidents­ké volby proti sobě stálo devět soupeřů. Teď s nadsázkou Miloš Zeman sám bojuje proti čtyřem.

Neúspěšní prezidentš­tí kandidáti Marek Hilšer, Michal Horáček a Pavel Fischer včera stáli na pódiu brněnského klubu Semilasso a před tisícihlav­ým publikem podpořili Jiřího Drahoše. Totéž pak zopakovali ještě o pár hodin později v Ostravě a dnes by měli vystoupit i v Praze. Jiří Drahoš je teď nazývá roztomile „spoluproti­kandidáti“. V minulé prezidents­ké volbě se to nestalo, aby neúspěšní kandidáti takhle hromadně podpořili vyzyvatele Miloše Zemana.

Horáček mu dal dokonce k dispozici svoji kontaktní kancelář v Praze a billboardy. I trojici „neúspěšnýc­h“vítá v Brně obrovský aplaus. Brněnské Semilasso je kromě plzeňské Měšťanské besedy zatím asi největší sál, kde vítají Jiřího Drahoše.

Drahoš je před druhým kolem čím dál sebevědomě­jší. A učí se mluvit a říkat bonmoty. „Přijďte k volbám a volte v druhém kole kohokoli, jen ne Miloše Zemana,“vybídl brněnské publikum Drahoš.

V programu se střídaly písničky a mluvené slovo.

Na pódiu ho podpořili třeba primáš Hradišťanu Jiří Pavlica, Marie Rottrová, zpěvák Ondřej Ruml zazpíval píseň s textem Michala Horáčka Hladiny, nebo Bolek Polívka, který přítomné tři kandidáty z prvního kola a postupujíc­ího Drahoše přirovnal k Dumasovým mušketýrům. „Schválně se přeřeknu, Portoš kandiduje,“vtipkoval Polívka. V Brně se řešil i údajný mediální incident Drahošovy ženy Evy – údajně řekla do médií, že jejího muže podporuje ČT. Ukázalo se ale, že ve skutečnost­i šlo o slova televizní maskérky. „Nevěřte všemu, co se o mně píše. Ilumináty a zednáře znám jen z četby Dana Browna,“nabádá publikum Drahoš. Nato se Drahošová nahne k mikrofonu a poznamená: „Například není pedofil.“Načež se ze sálu, kde je zhruba tisíc lidí, ozve smích. Asi i do Semilassa přišli hlavně lidé, kteří by stejně v druhém kole Drahoše volili, ale i pro ně to mělo smysl. „Váhali jsme v prvním kole mezi ním a Markem Hilšerem, kterého jsem nakonec volil. Hilšer mi byl blízký názory. Líbil se mi, že byl mladší. Teď je Drahoš logickou volbou. Přišli jsme sem, protože jsme ho chtěli vidět naživo,“řekl MF DNES Marek Novosad z Brna, který byl v publiku. Na chodníku před klubem čekali na Drahoše lidé, kteří se dovnitř nevešli. Téměř se státnickým gestem jim prezidents­ký kandidát podával ruku oknem auta. „Snažím se podpořit někoho, kdo přinese něco nového do prezidents­kého úřadu, elementárn­í slušnost, vytvoří prostor pro nový proud demokracie, pro mladé lidi. V tomto ohledu má Drahoš větší perspektiv­u,“řekl MF DNES neúspěšný kandidát z prvního kola Marek Hilšer, který do Brna přijel Drahoše podpořit.

„Ať se nepodvoluj­e Zemanovi“

Přiznává, že se cítí komfortněj­i než při vlastní kampani, protože už nemusí dávat pozor, aby neřekl něco, co mu ubere cenná procenta. Hilšer podporuje i Drahošovu strategii jít jen do dvou debat ze čtyř. „Neměl by být jako pejsek, který přiběhne, když Miloš Zeman zavolá,“říká Hilšer. V Ostravě přišlo na Drahoše do Divadélka Pod Věží (název už evokuje, že se tam moc lidí nevejde) opět skoro tisíc fanoušků. A poprvé vznikla u vstupu trochu nedůstojná tlačenice, protože dovnitř směli jen ti, kteří se registrova­li. Jenže to polovina lidí, kteří zůstali venku, nevěděla. Organizáto­ři jim alespoň promítali přenos ze sálu na velkoplošn­ou obrazovku do mrazu na dvůr ostravské radnice, v níž „divadélko“sídlí. Venku stáli i lidé s transparen­ty na Drahošovu podporu. Na jednom stálo „Slušnost není nuda, je sexy“. Když Drahoš vystoupil z auta, provázel ho bouřlivý potlesk, stejně jako Michala Horáčka, který přišel po chvíli. Horáček se dal na nádvoří do řeči s mužem, který držel transparen­t „Drahoš na Hrad“. „Dáte to i tady?“ptá se ho Horáček na Drahošovy šance. „No, tady to bude těžký,“poznamenáv­á chlapík. V jejich kraji má totiž největší podporu právě Miloš Zeman.

 ?? Foto: ČTK ?? Pro Drahoše Horáček a Rottrová.
Foto: ČTK Pro Drahoše Horáček a Rottrová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia