MF DNES

Řekni, koho nechceš

-

Přijdou voliči v druhém kole spíše podpořit svého favorita, nebo by klidně hlasovali pro kohokoli, jen aby vítězství druhého kandidáta zabránili?

MF DNES v průzkumu především zjistila, že volební účast nebude nízká. Na pátek a sobotu si cestu k urně plánuje 67 procent voličů, což by bylo dokonce o pět procent více než v prvním kole. Lidé sice v průzkumech svou ochotu volit tradičně nadsazují, přesto se nedá čekat, že by jich přišlo výrazně méně než napoprvé. Bylo tomu tak i před pěti lety: v prvním kole hlasovalo 61,3 procenta voličů, ve druhém 59,1. Letos prozatím přišlo 61,9 procenta hlasujícíc­h.

Výzkumníci mají za to, že vyšší účast by pomohla spíše Jiřímu Drahošovi. Z čísel je patrné, že ho značná část voličů vnímá jako protestní volbu proti Miloši Zemanovi. Nejlepším kandidátem je Jiří Drahoš pro 28 procent voličů, což víceméně odpovídá jeho zisku z prvního kola. A dalších 19 procent hlasů sbírá mezi těmi, kteří chtějí zastavit Zemana. Dnešní prezident je naopak ideální volbou pro 35 procent lidí a jen sedm procent ho chce použít coby „zátku“proti Drahošovi.

Leccos napovídají i ti, kteří k volbám vůbec nepřijdou. Na otázku „proč zůstanete doma?“odpovídá každý čtvrtý tak, že „Zeman to má jisté“, tudíž se není třeba zdvihat z gauče. Pouze sedm procent respondent­ů však nepůjde volit s vysvětlení­m, že „beztak vyhraje Drahoš“. Lidé, kteří počítají s Drahošovou výhrou, tedy zřejmě častěji k volbám přijdou.

Naopak Miloš Zeman má patrně ještě možnost dostat do volebních místností na poslední chvíli své příznivce, kteří hlasovat původně nechtěli. Zdůrazní-li jim, že to nemá jisté. (such)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia