MF DNES

Ani Praha, ani ves

- Petr Suchomel reportér MF DNES

Celá země volí Zemana, jen Praha jí vnucuje Drahoše.

Že tato teze neplatí, dokládají výsledky prvního kola prezidents­ké volby a nově i závěry průzkumu před kolem druhým.

Vůbec nejhorší volební výsledek zaznamenal Jiří Drahoš v Ústeckém kraji. I tam však v prvním kole vhodil lístek s jeho jménem do urny každý pátý volič. Kdyby pro něho na severu Čech tehdy hlasovali rovněž všichni příznivci „spřátelený­ch protikandi­dátů“, získal by i tam více hlasů než Miloš Zeman.

A naopak: nynější prezident sice v Praze prohrál, ale volilo ho tam jen o 22 tisíc voličů méně než ve zmíněném Ústeckém kraji.

Teorii „Praha versus zbytek“rovněž vyvrací struktura voličů Jiřího Drahoše, již poodhalil průzkum. Podle očekávání má větší podporu než Zeman ve městech se sto tisíci

a více obyvateli. Stávajícíh­o prezidenta však profesor chemie poráží i v menších městech a vesnicích. Jedinou kategorií, v níž Miloš Zeman převážil, jsou města mezi 20 tisíci a 100 tisíci obyvateli.

V obcích s pěti tisíci až dvaceti tisíci obyvateli by naopak Jiří Drahoš vyhrál výrazněji – získal by nadpolovič­ní většinu.

Ač se výzkumníci ptali mezi 1 078 respondent­y a přesnost čísel se s jejich dělením mezi města a kraje snižuje, přesto se zdá, že Drahošova podpora je i „na venkově“vyrovnaněj­ší, než jak praví pražská legenda.

„Víme, jak volí velkoměsta a malé obce. Ve středních městech se pak podpora vyrovnává, jsou různoroděj­ší věkově, je tam střední třída, která se rozhoduje proměnlivě,“říká Pavel Šimoník z agentury STEM/MARK. Jinými slovy: lze předvídat, jak to asi dopadne v Praze, v Brně a na vsi. Ale volby může nakonec rozhodnout střední třída v menších městech. Tu nemá ani jeden z kandidátů jistou. Mírně v ní převažuje Jiří Drahoš jako v celém průzkumu. Stále však zůstává dost nerozhodnu­tých.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia