MF DNES

První pronájem prostor mě stál měsíční výdělek. Věděl jsem, že moje výrobky musí stát víc.

- — Jakub Bartoš

Proto jsem musel udělat ten krok, což bylo asi vůbec nejtěžší. První pronájem výrobních prostor mě stál měsíční výdělek. Také jsem věděl, že jsou moje výrobky sofistikov­anější a musí stát víc,“líčí Vlček.

Dnes Moira vyrábí lehké funkční sportovní prádlo z kvalitních materiálů. Velký podíl na tom má speciální materiál, který vznikl ve spolupráci s Výzkumným ústavem chemických vláken na Slovensku. „Je to syntetické vlákno. Každé má nějakou savost, ale tohle nesaje. Zároveň je chemicky odolné. Pro zákazníky je ideální, pro zpracovate­le ne, protože jde o nepoddajný materiál. Je to, jako když přijde kus železa ke kováři a on s ním pracuje,“říká Vlček.

Závod umístil do Strakonic, když ho oslovil obchodník firmy Fezko. Společnost právě měnila majitele a zrušila jednu z výrob. Tak získal Mario Vlček první stroje. Městu se teď snaží vracet to, co mu dalo. Koupil dvouhektar­ový brownfield v centru, který se snaží zvelebovat. „Je to součást města. S opravami jsme začali v místech, kde je pohledová strana z města. Když něco zbude, dáváme to do domů okolo nás,“vypráví Vlček.

Moira má obrat sto milionů korun. Po uhrazení výdajů se velká část peněz vrací do výroby. Oblečení využívají cyklisté, horolezci i speciální jednotky ozbrojenýc­h složek. Tak vypadá dílo muže, který si v pubertě ušil kalhoty z vozové plachty. Sportu se věnuje dodnes, ale hor už se vzdal. „Mám to v sobě ukončené. Teď jezdím na kole, závodním motocyklu nebo plavu,“usmívá se podnikatel, jehož motto je Capite, Corde et Manibus – Hlavou, srdcem a rukama.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia