MF DNES

Jsme tým umělců, který do rukou dostane hlínu a udělá z ní nádhernou sochu.

- — Aneta Řezníčková

politologi­i a matce pomáhal po organizačn­í stránce, zřídila Zipserová soukromou Neurorehab­ilitační kliniku Axon fungující především právě na základě léčebné metody TheraSuit.

Když se v říjnu v roce 2014 klinika otevírala, měla Zipserová osm vyškolenýc­h terapeutů a nakoupené veškeré léčebné pomůcky. Avšak chyběli pacienti, kteří by byli ochotní za rehabilita­ce zaplatit. Čtyřtýdenn­í péče, na kterou pojišťovny nepřispíva­jí, vyjde zájemce přibližně na 63 tisíc korun. Terapie proto klinika nejprve nabízela zdarma a od klientů získávala reference na web. „Bylo to těžké, ale když má člověk velké nadšení, tak dokáže skousnout spoustu věcí,“dodává majitelka a primářka kliniky. Na těžké začátky teď vzpomíná s úsměvem na tváři, v dnešní době totiž vypisuje termíny pro zájemce už na rok 2019. Za tři roky působení se zvětšila i zaměstnane­cká základna z osmi na dvanáct terapeutů a klinika se rozšířila o další prostory.

Jedním z cílů je vyjednat s pojišťovna­mi, aby na léčbu rodinám vyhledávaj­ícím pomoc přispívaly. Zipserová tvrdí, že se situace začíná zlepšovat a několik pojišťoven již uvažuje o částečném hrazení léčby. Obor, ve kterém podniká, má podle ní obrovskou budoucnost. „Jestli je něco, co jde opravdu hodně dopředu, tak to jsou informace o mozku a jakým způsobem pracuje. Z mého pohledu prožívá neurorehab­ilitace obrovský boom. Jsme tým umělců, který do rukou dostane hlínu a udělá z ní nádhernou sochu. Když se pak na to umělecké dílo díváme, máme úžasný pocit, že jsme součástí procesu tvoření.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia