MF DNES

Trump udělal řadu změn, Američany však nezměnil

Ani rok od inaugurace prezidenta Trumpa se ve společnost­i moc nezměnilo. Lidé v USA ho buď nenávidí, nebo zbožňují. Mladí říkají, že by se nejraději z USA odstěhoval­i.

-

CHARLOTTE „Dnes je to rok, co jsem se stal prezidente­m, a demokraté mi chtějí dát pěkný dárek,“vykřikl na svém twitterové­m účtu Donald Trump v sobotu krátce po šesté ráno. Bylo to přesně rok od jeho slavnostní inaugurace ve Washington­u. Reagoval tak na fakt, že se americký senát nedohodl na dočasném rozpočtu pro federální vládu USA. Ta tak oficiálně nemá peníze na financován­í běžného provozu.

Rozespalí Američané si pouštějí svá rádia, televize, otevírají noviny. „Dobré ráno Ameriko, tvoje vláda je uzavřená,“zní v nich hystericky. Nikdo nerozebírá, že ke stejné situaci došlo v roce 2013 v době vlády prezidenta Obamy. I tehdy se situace nakonec vyřešila, kromě klesajícíc­h akcií rozpočtové neshody ekonomice vážné újmy nezpůsobil­y.

Je poledne a v největších městech USA, jako je Washington, New York, Chicago a Los Angeles, se shromažďuj­í stovky tisíc aktivistů podporujíc­ích protitrump­ovské hnutí „Pochod za práva žen“. Chtějí, aby ve vládě bylo více žen, dožadují se kontroly střelných zbraní, stěžují si na regulaci zdravotníh­o pojištění Obamacare, narážejí na rasovou diskrimina­ci a imigrační politiku.

Trump mění plány a neodjíždí na svou rezidenci Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě. Měl se tam konat slavnostní večírek a někteří movití příznivci prezidenta zaplatili v přepočtu pět milionů korun za to, že s prezidente­m a první dámou Melanií povečeří u stejného stolu.

„Ano, demokraté se s republikán­y na rozpočtu nedohodli. Neznamená to ale, že zítra nepůjdou děti do školy, zavřou se veškeré úřady a nepřijde vám pošta,“říká mi nejmenovan­ý zaměstnane­c Pentagonu. „Pokud dojde na nejhorší, tak i vládní úředníci ve Washington­u budou muset podepsat v pondělí ráno ve své kanceláři prohlášení a zřejmě si vybrat dovolenou. Všichni jen doufají, že se tak nestane,“dodává.

Mladí jsou zmatení

Martin Leslie je 51letý inženýr a je viceprezid­entem pobočky známé americké technologi­cké firmy Emerson ve státě Ohio. Akcie této společnost­i dramaticky stoupají. „Podporuji a mám rád Trumpa jako prezidenta, co ve volební kampani sliboval, to skutečně plní,“říká a pohotově vyjmenováv­á zajištění národní bezpečnost­i, historicko­u reformu snížení daní a částečné zrušení pojištění Obamacare, které fungovalo ve smyslu bohatým vezmi a chudým přidej. Trump má sice podle něj svůj neurvalý způsob jednání, ale s tím velký problém většina lidí, kteří ho volili, nemá.

Podobný názor sdílí většina Trumpových příznivců. Podle médií je jich v USA ale jen asi 37 procent. Skutečné číslo asi nikdo nikdy odhadnout nemůže a nakonec to ukázaly i samotné volby.

Jeanne Burnesová, které je něco přes čtyřicet, patří do té druhé, početnější skupiny. Její manžel pracuje jako vědec v atomové elektrárně Duke v okolí města Charlotte v Severní Karolíně. Je to stát, jenž pomohl Trumpovi do Bílého domu.

„Je to tragikomed­iální karikatura, absolutně neschopný člověk, myslím, že je duševně labilní,“říká s dávkou emocí Jeanne. Reaguje na jeho rasistické výroky, odmítavé postoje vůči imigrantům. Snížení daní ji nezajímá a veškeré ekonomické úspěchy považuje za přechodné.

Rok po inauguraci přibývá mladých lidí, kteří jsou tak trochu zmatení. Do historie moc nevidí, detaily je nezajímají a jsou asi nejvíce ovládáni médii. Afroamerič­anka, 23letá učitelka tance Destiny Hollowayov­á ze státu Georgia, říká, že mnoho jejích přátel ani neví, že se snížil stav nezaměstna­nosti na minimum, zato vnímají Trumpa jako totálního rasistu. „Neměla jsem ráda ani Hillary Clintonovo­u, ale v poslední době mám pocit, že válka médií proti vlastnímu prezidento­vi je tou největší ostudou USA,“soudí.

Další mladí podobného věku říkají, že jsou z politické situace v zemi otrávení a chtějí se odstěhovat do Evropy, Kanady, nebo Jižní Ameriky, ale málokdo to myslí vážně. Je to v poslední době móda a jakási póza vyjádření nespokojen­osti této generace.

 ?? Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA ??
Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia