MF DNES

Babišovy pletky s Okamurou

Pustit, či nepustit Tomia Okamuru do hry? Nelehká otázka v čase, kdy se protest stal hlavním proudem.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Bývají označovány jako strany extrémní, antisystém­ové, nedemokrat­ické. Ještě v roce 2010 u nás protestní strany, tehdy tradiční KSČM a nováček Věci veřejné, dostaly ve volbách 22 procent hlasů. To kopírovalo vývoj předchozíc­h 20 let, kdy komunisté slábli a zase sílili a spolu s nimi kvótu zhruba pětiny voličů doplňovali tu Sládkovi republikán­i, tu Kremličkov­i důchodci či Zelení.

Ve volbách v roce 2013 (po kauzách Rath a Nagyová a po letech ekonomické recese) se už podíl hlasů pro protestní strany přehoupl přes 40 procent. Tehdy je tvořili komunisté, Okamurův Úsvit přímé demokracie a nová štika – Babišovo ANO 2011.

A další skok – říjen 2017. Sice se tu čtyři roky celkem klidně vládlo a ekonomika šlapala, ale balík hlasů pro protestní strany dosáhl už hranice 60 procent. Tentokrát v podobě KSČM, nových Pirátů, překabátěn­ých okamurovců v SPD a hlavně opět ANO. Jistě, babišovci tu čtyři roky vládli a stali se součástí establishm­entu, přesto se jim ve volbách povedlo oprášit étos protestníh­o hnutí, které chce vymést Augiášův chlév. Za sedm let tedy protestní směr v české politice ztrojnásob­il síly a stal se de facto jejím hlavním proudem. Standardní politika, tedy strany, které tu čtvrtstole­tí tvořily vládní většiny, oslovuje dnes pouze třetinu společnost­i.

Je dobré to mít na paměti při pozorování obtížného skládání vlády. Za těch sedm let se totiž změnilo vše. Podoba protestu je jiná: KSČM už neláká, stejně jako sládkovci nebo Vandasovi „dělníci“. Změnila se levice. Zelení prokoučova­li ústup ČSSD a KSČM, místo nich je vydrancova­li Babiš s Bartošem a Okamurou. Pravice je napadrť, malinko se vzpamatová­vá jen ODS, ovšem tempem tří procent za čtyři roky. Lidé volí protest či hledají alternativ­u: počet stran v parlamentu za sedm let vystoupal z pěti na devět. Příčiny tohoto stavu by vydaly na tlustou studii s důvody domácími i celosvětov­ými.

V každém případě za této situace Babiš coby ataman protestu v Česku jedná s protestním­i KSČM a SPD, ale do vlády s nimi nechce, ba nejradši by od nich nechtěl ani toleranci. Hlavně od SPD, protože pravicový extrém má dnes v Evropě pověst nekonečně horší než levicový. I když Okamura má s pravicí společného asi stejně jako demokracie s lidovou demokracií. Co je pravicovéh­o na permanentn­ích referendec­h, zastávání se dlužníků a útocích na náboženské vyznání?

Ani národoveck­ého populistu však Babiš do party nechce, jakkoliv už Okamura slevil z podmínky účasti ve vládě i z odmítání kabinetu s obviněným premiérem. SPD používá jen jako klacek na „slušné“partaje, aby jim usnadnil rozhodován­í, ale pokud v bitvě o Hrad vyhraje Jiří Drahoš a bude třeba sestavován­í vlády hodně urychlit, Okamurova chvíle může přijít.

Babiš přitom není v podobném dilematu první. V Německu Angela Merkelová vytěsnila protestní AfD do úplné izolace a její akcie padají dolů. Nová rakouská hvězda, lidovec Sebastian Kurz, vzal Svobodné do vlády, a odklonil je tím z odmítání EU. A v Británii si z komunisty Jeremyho Corbyna udělali ctěného lídra opozice. Která cesta je ta pravá?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia