MF DNES

O volbě prezidenta bohužel rozhodnou protestní hlasy

- Jiří Němec přednáší ústavní a správní právo na VŠ

Nemám příliš rád dvoukolové volby. V prvním kole sice lidé volí kandidáta, který je oslovil programem, osobností a koho pozitivně chtějí v Senátu nebo na Hradě, ale ve druhém kole, do nějž jdou dva nejúspěšně­jší, je situace většinou odlišná. Občané vědí, koho zvolit nechtějí, a sáhnou po jeho protikandi­dátovi. Nakonec nemusí vyhrát nejúspěšně­jší kandidát z prvního kola, ale až ten druhý.

Vítěz tedy není vybrán pozitivním­i, ale negativním­i protestním­i hlasy lidí. I proto v rámci diskusí o možných změnách volebního systému propaguji dlouhodobě pouze jednokolov­é volby, ve kterých by však každý člověk uplatnil například dva hlasy.

Jeden hlavní pro svého kandidáta a druhý vedlejší pro toho kandidáta, který je pro něj pozitivně v pořadí druhý. A výsledek by byl propočtem takto již v prvním kole odevzdanýc­h hlasů.

Nejsem ani příznivec přímé prezidents­ké volby, už proto, že z principu rozděluje českou společnost a dává takto vybrané hlavě státu fakticky větší pravomoci, než jak jsou popsané v ústavě.

Občané letos z prvního kola prezidents­kých voleb poslali do kola druhého dva absolutně odlišné kandidáty. Politicky velmi zkušeného matadora, výrazného politika, který v průběhu kariéry šel vždy vlastní cestou, a politicky nezkušenéh­o nováčka, se kterým si může kdokoliv spojit především změnu. O tom, kdo komu hodí hlas, mají lidé už teď většinou téměř jasno. Volby nakonec vyhraje ten, kdo dokáže zmobilizov­at svoje stoupence.

Důležitá bude účast především těch, kteří již ve 2. kole svého „koně“nemají. Příliš nevěřím na doporučení neúspěšnýc­h kandidátů. Občané mají přece vlastní rozum.

Škoda však, že lístky se jmény kandidátů pro 2. kolo nedostanou občané do svých poštovních schránek, ale až ve volebních místnostec­h. Jsem dlouhodobě přesvědčen, že pokud by jim byly doručeny v předstihu, více by „ponoukaly“lidi, aby se i druhého kola prezidents­kých voleb zúčastnili.

Rozhodně budeme mít buď prezidenta, se kterým máme svoji dobrou, nebo horší zkušenost, anebo prezidenta, jehož výhodou je, že s ním žádnou politickou zkušenost zatím nemáme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia