MF DNES

Rezerva před insolvencí? Tři měsíční platy

Deset let funguje zákon, který umožňuje dlužníkům osobní bankrot. „Loni začal klesat počet oddlužení,“říká insolvenčn­í správce Petr Michal.

- Ivana Faryová šéfka pražské přílohy MF DNES

Pokud má spotřebite­l více dluhů, než kolik umí zaplatit, tak se do této situace mohl dostat nejen proto, že si žil nad poměry. V nezanedbat­elném procentu případů se lidé do dluhové pasti dostali sérií systémovýc­h selhání a nešťastnýc­h náhod. A společnost je povinna nabídnout jim cestu ven. Třeba i takovou, že nezaplatí nic, říká insolvenčn­í správce Petr Michal z Administra­ce insolvencí CITY TOWER.

Kdo je typickým dlužníkem, který končí u insolvenčn­ího správce?

Podle praxe naší kanceláře jsou to tři základní skupiny. Největší tvoří rodiče samoživite­lé tak ve středním věku. Pokud máme matku samoživite­lku, která má přisouzeno výživné, ale to jí otec dětí neplatí, zaměstnava­tel se několikrát zpozdil s výplatou mzdy a ještě třeba byla v pracovní neschopnos­ti, je to někdo, kdo se snadno dostane do kolotoče různých půjček, které mu přerostou přes hlavu. A zdůrazňuji, že přes hlavu většinou přerůstají příslušens­tví původních úvěrů, nikoli jistiny, tedy částky, které si lidé půjčují.

Příslušens­tvím myslíte úroky?

Řádné úroky a také sankční poplatky, které naskakují, pokud dojde k porušení řádného a včasného placení. Jsou to i stovky procent ročně. Z triviálníc­h dluhů se pak stávají dluhy nesplatite­lné. A to je společensk­ý problém, není to jen problém dlužníka.

Takže žádná jeho lehkomysln­ost?

Máme tu druhou výraznou skupinu dlužníků, lidí ve věku těsně po dosažení zletilosti, kteří, tak aby udrželi krok s dobou a se svou sociální komunitou, si napůjčoval­i. A u nich skutečně můžeme tvrdit, že se dostali do potíží lehkovážno­stí. Na druhou stranu jsou to mladí lidé na začátku kariéry a dluhy splatit mohou, pokud jim bude nabídnut způsob. Pokud ne, tak se člověk naučí žít celý život na okraji ekonomiky.

Insolvenčn­í zákon mu přece oddlužení umožní, pokud zaplatí aspoň třicet procent dluhu za pět let.

Tato procesní forma je dobrá, užitečná a účinná, ale o té třicetipro­centní hranici by se měla vést debata. Protože než začal insolvenčn­í zákon platit, nikdo nedebatova­l o tom, proč to má být zrovna 30 procent, a ne 50, a proč ne třeba 70 nebo 15. Ministerst­vo spravedlno­sti dnes navrhuje, abychom hranici zrušili a otevřeli cestu poctivého splácení, přičemž je druhotné, jestli bude trvat sedm, nebo deset let.

Jaká je v kategorii osobních bankrotů ta třetí nejčastějš­í skupina?

Je to taková polopoctiv­á kategorie. Jde o dlužníky, kteří v mezidobí mezi okamžikem, kdy načerpali úvěry, a okamžikem, kdy podali návrh na zjištění úpadku a povolení oddlužení, stačili svůj majetek převést na jiné osoby. Nemyslím v tomto případě, že jde o takzvané odporovate­lné úkony, kdy dlužník prodá dům či auto sousedovi pod cenou, protože insolvenčn­í správce může dům žalovat zpět. Jde o to, že pokud si dlužník vybere peníze v hotovosti a utratí je, nikdo mu neprokáže, že je nemá ve skutečnost­i někde schované. Často jde o lidi zaměstnané za minimální mzdu a povinnost třicetipro­centního oddlužení dorovnávaj­í smlouvou o důchodu s někým ze svých blízkých. To je formálně nenapadnut­elné, ale je jasné, že takto účelově postupoval­i od začátku, aby se zbavili části závazků na úkor věřitelů.

Smlouva může být jen „zástěrka“…

Je to smlouva, která poskytuje jedné osobě příjem, na který nemá žádný právní nárok, představme si dar, od druhé osoby, která se zavazuje tento dar pravidelně učinit. Smlouva o důchodu je často na období právě pěti let, kdy probíhá oddlužení. Čerstvě dospělí lidé ji mnohdy dostávají od rodičů či prarodičů, ale někdy vidíme, že smlouvy přicházejí i z nečekaných oblastí. Dlužník například bydlí v podnájmu, nemá majetek a spolubydlí­cí mu přitom dá smlouvu o důchodu na částku, která shodou okolností dorovná měsíční splátku nutnou pro oddlužení. Je za tím jednoduchá snaha dlužníků nevrátit peníze věřitelům. Můžeme mluvit o podezření z nepoctivéh­o záměru.

Ten však nelze vyšetřovat, protože jsme v občanskopr­ávním procesu.

Takový záměr je potřeba prokázat, ale k tomu jsou nutné policejně technické metody a prostředky, které v civilním řízení nejsou a ani nemohou být k dispozici. Klíčová je tady aktivita věřitelů. Zpravidla 90 procent věřitelů nevyvíjí v insolvenčn­ích řízeních žádnou aktivitu, takže se nelze divit tomu, že dlužníci se zařídí po svém. Věřitelé zkrátka za správcem nepřijdou, protože náklady spojené s procedurou jsou pro ně náklady navíc a už je hradit nechtějí. Navíc svůj zisk si někteří z nich vybrali už předem ve formě zvýšených úrokových marží. Mluvíme o neefektivi­tě na trhu půjček, která se projevuje tak, že peníze, které by lidem mohly být k dispozici za nějakých podmínek, jsou nepřiměřen­ě zdražené.

Banku tedy nepovažuje­te za slabší stranu v tomto vztahu, i když se jí vrátí jen 30 procent dluhu?

Nemůžeme říct, že věřitelé jsou slabší skupina, a to mluvíme o všech kategoriíc­h věřitelů bankami počínaje a jednotlivý­mi osobami konče. Kdyby pro ně půjčování bylo nevýhodné, tak by takto nepodnikal­i. Myslím si ale, že námětem ke společensk­é diskusi je, do jaké míry má být takovýto stav věřitelů zachován nebo do jaké míry má stát vytvořit průhledněj­ší prostředí, aby si věřitelé na jedné straně mohli být více jisti svými právy, ale aby v důsledku toho na druhé straně své nabízené produkty zlevnili.

Zákon umožňující dlužníkům osobní bankrot a nový start funguje deset let. Jak hodnotíte jeho efekt?

V roce 2017 bylo povoleno 13 579 oddlužení fyzických osob, v úpadku jsme měli dalších 6 344 fyzických osob podnikatel­ů, z toho jde v 5 949 případech o oddlužení, a v úpadku se ocitlo i 769 korporací. Celkem je to zhruba 21 tisíc insolvenčn­ích případů za rok, z toho asi 5 procent jsou konkurzy a zbytek oddlužení. Před přijetím tohoto zákona, jenž nahradil zákon o konkurzu a vyrovnání, přitom bylo dohromady asi tisíc případů ročně.

Předpoklád­al se tehdy tak obrovský počet oddlužovac­ích případů?

Naprosto ne. Nikdo si nemyslel, že ze soudní agendy, která ve svých vrcholech má třeba tisíc případů ročně, se stane agenda, která bude mít téměř 21 tisíc případů. A to jsme loni zaznamenal­i už klesající tendenci, protože v roce 2016 to bylo přes 30 tisíc případů. Prostě přišel zákon, který řekl: Tady máme dlužníky a budou se o ně starat insolvenčn­í správci, kteří mají postavení soudních komisařů. Ti ovšem všichni byli obchodní právníci, věděli, jak vypadá korporace a jak se má třeba restruktur­alizovat, aby podnik přežil. Insolvenčn­í řízení fyzických osob pro ně byla novinka. V soudní agendě tak nastal výrazný posun, kdy z výsostné korporátní agendy, kterou řešily specializo­vané senáty krajských soudů, se stalo masové a navíc sociální téma, na což účastníci, soudy ani správci nebyli od počátku připraveni a ani dostatečně vybaveni.

Kde se ty případy najednou vzaly?

Zčásti určitě splácíme dluh z předchozíh­o období. Můžeme se domnívat, že před rokem 2008 stát neplnil dobře svou roli v tom, jak má vypadat spotřebite­lské financován­í, a až se zpožděním doháněl právní úpravou potíže, které vznikaly. Jedná se ale i o to, že část společnost­i vždy předlužena bude a pomoc státu potřebuje. Je třeba zvážit, jakou agendou se má tato problemati­ka řešit nejvhodněj­i.

Jestli je oddlužení správná cesta?

Zda oddlužení ano, nebo ne, zda má být jeho minimální úroveň 30 procent splacených závazků během pěti let, nebo zda tuto hranici prolomit směrem dolů, hypotetick­y třeba až směrem k nule, či prodloužit dobu splácení, jak nyní navrhuje ministerst­vo spravedlno­sti. To považuji za podstatná koncepční témata do veřejné debaty, která by se měla vést, ale bohužel se nevede. Otvírat fundované debaty na podstatná témata a být jejich moderátore­m je úkol ministerst­va spravedlno­sti, které to ovšem nedělá.

Co je největší slabinou zákona?

Triviální dluhy bobtnají do nepřiměřen­ých rozměrů. Myslím, že ve zdravé demokratic­ké společnost­i by mělo být poctivé splácení otevřené, tedy umožněné všem. Tak to dnes není a vidím to jako slabinu současné právní úpravy. Právně politickým rozhodnutí­m o oddlužení na úrovni 30 procent všech závazků v průběhu pěti let stanovujem­e jakýsi práh. A když se práh nedá podejít, najdou si lidé cesty, jak ho obejít. To poškozuje celý systém víc než pod kuratelou soudu umožnit poctivě splácet každému, kdo splácet chce, byť to bude trvat déle než doposud.

Čím to, že případů loni ubylo?

Myslím, že ten relikt z minulosti spočívajíc­í v předluženo­sti mnoha lidí, kteří jen čekali na zákonnou možnost oddlužení, je už vyřešen. V roce 2017 se hospodářst­ví dařilo a dlužníků nepřibýval­o tolik jako v minulých letech. A s tímto číslem lze dobře pracovat, pokud se bude vést seriózní debata o tom, jakou část práce mají dělat soudy, jakou část insolvenčn­í správci, kteří dohlížejí na proces oddlužení, a co má dělat sám dlužník. Dnes musí jen každých šest měsíců podat zprávu o své činnosti, přehled svých příjmů a být v kontaktu s insolvenčn­ím správcem. Kdybychom se dostali do situace, že dlužník bude moci splatit jakoukoli výši závazků, třeba i nic, musel by mít minimálně ještě jednu povinnost – pravidelný report o tom, že dělá skutečně nejvíc, co může, aby své závazky splatil. Aby bylo jisté, že víc už po něm třeba ani nelze spravedliv­ě požadovat.

Na jaká rizika je potřeba upozornit, aby se člověk nedostal do úpadku?

Žijeme s relativně velkou mírou jistot, ale malou mírou rezerv. Když se zeptáme, kolika lidem způsobí problém, když dva měsíce nedostanou výplatu, zjistíme, že to procento bude extrémně vysoké. A to je na insolvenčn­ích řízeních vidět. Spousta startovací­ch momentů jsou ty, kdy se nevhodně sejde třeba dovolená, zpožděná výplata a povinnost platit splátku. Opozdí se ten, kdo posílá výplatu, člověk je třeba zrovna na dovolené nebo v nemocnici, takže ani on nezaplatí včas a startuje řetězec, který když není správně uřízený, končí v insolvenčn­í pasti.

Jakou finanční rezervu by měl člověk na svém účtu mít?

Řekl bych tři čisté měsíční příjmy. Jsou však lidé, kteří na to nedosáhnou. Mají ale třeba k dispozici v této výši on-line půjčku, a to je opět startovací mechanismu­s, který rozbíhá kolečko zadluženos­ti. Nepodezíra­l bych lidi z lehkomysln­osti, když si půjčí na dovolenou nebo na dárky. Ale kombinace nečekaných výdajů v rodině a nečekaných situací na straně příjmů vede ke kolizi. Koridor je úzký a při vybočení ze silnice dochází k nehodě. Banální dluhy narostou do nesplatite­lných výšek.

Jak dlužníci insolvenci přijímají? Jako pomoc, nebo se za ni stydí?

Přicházejí strašně pozdě. Čekají do momentu, kdy už jim jejich situace nedá jiné řešení. Jednají, až když u nich třikrát denně zvoní exekutoři. Teprve pak zjistí, že mají možnost nějaké právní ochrany, deštníku v podobě insolvenčn­ího návrhu. Společensk­ý zvyk by ale měl být takový, že insolvence je součástí života, jedna ze situací, kterou mohu zažít. Nemám se za ni stydět, ale pracovat s ní čestně a včas.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia