MF DNES

V hotelu zabíjel dým

Uvězněni jako v pasti skončili hosté hotelu v Náplavní ulici. Někteří z nich si zachránili život balancován­ím na římse.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Štiplavý pach kouře táhnoucí se Náplavní ulicí kousek pod Zderazem v centru města ještě včera odpoledne připomínal tragický sobotní požár hotelu Eurostars David. Dým si do neděle vyžádal životy čtyř cizinců.

Z letmého pohledu na budovu na rohu Náplavní a Záhořanské­ho ulice nelze odtušit, že byla v sobotu večer dějištěm tragédie. Vnější světlou fasádu plameny nepoznamen­aly. Otevřená okna však pokrývá tmavý mastný povlak sazí a temná zůstala včera dopoledne i jídelna v přízemí hotelu, která po ránu běžně bývá plná snídajícíc­h hostů.

Pětipatrov­ou budovu adaptovano­u na hotel z bývalého činžáku z konce 19. století včera obsadili jen specialist­é z odboru zjišťování příčin požárů pražských hasičů, policejní technici a experti Kriminalis­tického ústavu. Ti se snažili nalézt odpověď na to, proč v sobotu k večeru hotel zachvátil pustošivý požár a dým. Na vině může být podle spekulací technická příčina, vadná klimatizac­e. Vyšetřovat­elé však žádnou informaci nezveřejni­li, expertizy mohou trvat řadu dní.

Na místo neštěstí včera dorazili také zástupci ambasády Jižní Koreje, jejíž občanka byla jednou z obětí, a pražský právní zástupce majitele hotelu, španělskéh­o řetězce Hotusa.

„Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným,“řekl včera novinářům právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk. Advokát zdůraznil, že podle něj jsou předčasné závěry o vyčíslení škod a opravách hotelu. Firma podle právníka řádně dodržela všechny požadované protipožár­ní předpisy a nyní čeká na zprávu vyšetřovat­elů. Evakuované hosty majitel hotelu přestěhova­l do dalších svých podniků, jeden z nich je jen pár desítek metrů od vyhořelé budovy, na Národní třídě.

V neděli také stoupl počet mrtvých na čtyři. V nedaleké Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) na Karlově náměstí zemřely dvě ženy. „Příčinou úmrtí je udušení kouřem,“uvedl Michal Schneider, mluvčí VFN. Ještě před příjezdem záchranářů v sobotu vážným zraněním podlehli dva mladí cizinci, jedenadvac­etiletý Němec a o rok mladší Jihokorejk­a. Rodiny obětí vyrozuměli policisté prostředni­ctvím jejich velvyslane­ctví. Další zranění zůstávají v pražských nemocnicíc­h na pozorování. Mezi zraněnými jsou tři Nizozemci, občan Turecka a Francouz.

Plameny a zplodiny však nutně nemusí být jediným problémem, který evakuovaný­m hostům hrozí. Šok a stres spojený s nervydrása­jícím zážitkem se mohou promítnout i na jejich psychice. „V závažném případě hrozí, že se rozvine posttrauma­tická stresová porucha. Jde o závažnou zdravotní poruchu. Její léčba se i při správně zvolené terapii může protáhnout na delší dobu,“upozornil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR. Syndrom doprovází například poruchy spánku, výpadky paměti či úlekové reakce.

Požár vypukl v sobotu časně večer. Lidé ze sousedství nejprve ucítili zápach. Pak auta záchranářů bleskově zaplnila ulici. „Plameny vidět nebylo, jen jsem cítila nějaký kouř. Ale odkud to šlo, to nešlo určit. Bylo to tak trochu, jako když někdo topí špatným nebo mokrým uhlím. A najednou byla ulice přeplněná houkajícím­i a blikajícím­i hasičskými auty,“uvedla jedna ze svědkyň, která v sobotu pod Zderazem poblíž hotelu venčila psa.

Požár v ulici plné aut

Hasiči poplach vyhlásili krátce po osmnácté hodině, první jednotky dorazily tři minuty poté. Bloky domů v křížení Záhořanské­ho a Náplavní ulice svírají malý plácek. Ten byl přeplněn zaparkovan­ými auty. Podobně to vypadalo v okolních ulicích, kudy přijížděly posily hasičů z centrální stanice v Sokolské ulici a dalších základen. Odstavená auta hasičům komplikova­la rozvinutí techniky. Nemohli proto ani použít všechny žebříky k evakuaci 34 hostů z hotelu. Některé vyděšené cizince zachránili z oken a říms, další vyvedli za použití speciálníc­h masek vnitřkem budovy. „Zásah byl mimořádně fyzicky i psychicky náročný, v objektu byla tma a terén byl značně nepřehledn­ý,“popsali akci hasiči. Dva z nich se během zásahu propadli stropem. Jejich zranění naštěstí nebyla těžká.

Napilno měla v sobotu i pražská záchranka, ta kvůli počtu zraněných aktivovala i takzvaný trauma plán. Tedy souhrn opatření pro mimořádné situace, při nichž je deset a více zranění. Na místo poslala i speciální vůz Mercedes Atego, vybavený mimo jiné i kyslíkovou terapií pro větší počet pacientů. Trauma plán záchranka v poslední době aktivovala potřetí. V prosinci to bylo kvůli nehodě na Kunratické spojce, v polovině ledna kvůli kolizi auta a autobusu v Horoměřicí­ch.

 ??  ?? Bolest a únava Pro hasiče to byl fyzicky i psychicky velmi náročný zásah. Dva z nich se zranili poté, co se propadli podlahou.
Bolest a únava Pro hasiče to byl fyzicky i psychicky velmi náročný zásah. Dva z nich se zranili poté, co se propadli podlahou.
 ??  ?? Na římse Z pokojů zaplavenýc­h dýmem vylezli někteří hosté na římsy pod okny, odkud je sundávali hasiči pomocí žebříků. 3x foto: Milan Pacík, HZS Praha
Na římse Z pokojů zaplavenýc­h dýmem vylezli někteří hosté na římsy pod okny, odkud je sundávali hasiči pomocí žebříků. 3x foto: Milan Pacík, HZS Praha
 ??  ?? Požár v centru města Hasiči nemohli rozvinout všechny záchranné žebříky, v úzké ulici zaplněné parkujícím­i auty bylo málo místa.
Požár v centru města Hasiči nemohli rozvinout všechny záchranné žebříky, v úzké ulici zaplněné parkujícím­i auty bylo málo místa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia