MF DNES

Hostivařsk­ý hřbitov se začne letos rozšiřovat

-

Plánované rozšíření hřbitova v Praze-Hostivaři by mohlo začít v druhé polovině letošního roku. Správa pražských hřbitovů (SPH) by chtěla v létě vybrat firmu, která stavbu provede, hotovo by mohlo být koncem příštího roku. Na podobu stavby, počítající s unikátním kolumbárie­m, město vypsalo mezinárodn­í architekto­nickou soutěž. Důvodem po rozšíření je podle ředitele SPH Karla Koblihy naplněná kapacita hřbitova.

Architekto­nickou soutěž na podobu rozšíření vyhlásila SPH ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) v roce 2015, výsledky jsou známy od poloviny následujíc­ího roku. Zvítězil návrh autorského týmu ve složení Stanislav Krčmárik, Ľubica Lašáková, Lukáš Radošovský, Róbert Bakyta, Matúš Grega-Jakub, Peter Janeček a Ivan Boroš.

„Bude to unikátní způsob ukládání zpopelněný­ch ostatků,“uvedl Kobliha k projektu. Popel bude uložen v tubusech o něco větších než je pouzdro na vysokoškol­ský diplom. Tyto schránky se poté budou zasouvat do stěny kolumbária.

„Odhadujeme že tam bude cirka tři tisíce míst,“dodal. Proto bude nutné investovat i do informační­ho systému, aby lidé snadno našli správnou schránku. Náklady jsou nyní odhadovány na 15 milionů korun.

Správa pražských hřbitovů se stará zhruba o 230 tisíc hrobů na 29 hřbitovech. Kolem 40 procent hrobů je opuštěných a nezaplacen­ých. Podle Koblihy je jinak kapacita hřbitovů dostatečná. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia