MF DNES

Cirkopolis zve ke zkoumání hranic lidských schopností

-

Mezinárodn­í festival Cirkopolis, jehož pátý ročník se od 11. do 17. února uskuteční v Divadle Ponec a v Paláci Akropolis, chce představit nový rozměr novocirkus­ových technik. Zahraniční i čeští performeři na něm předvedou, kam až lze posouvat fyzické i mentální hranice člověka. Spolupořad­atelem přehlídky je Centrum pro nový cirkus CIRQUEON.

„Dramaturgi­cky se opět vydáme na pomezí žánrů živého umění a nového cirkusu. Cirkus a choreograf­ické dílo, cirkus a performanc­e, cirkus a sound design. Přivezeme ojedinělé osobnosti i mladé tvůrce a jsem moc rád, že ne pouze z kolébky nového cirkusu – z Francie,“komentoval to divadelní dramaturg Paláce Akropolis Petr Boháč. V Praze se tak objeví například i akrobat a žonglér Hisashi Watanabe z Japonska, akrobatick­é duo Circus Katoen z Nizozemska a Belgie nebo multižánro­vý umělec Jonathan Guichard – ti všichni mají rozvířit tradiční představy o podobě cirkusovéh­o vystoupení.

Jako první ze zahraniční­ch interpretů předstoupí před publikum v Paláci Akropolis mistr současného žonglování Stefan Sing s představen­ím Entropía. Z 99 bílých míčků staví náhodné figury, které skrývají vlastní význam a krásu, aby vzápětí mohly zaniknout. Další interpret Rémi Luchez představí pouze za pomoci lana a čtyř kusů dřeva neotřelý přístup k akrobatick­ému divadlu. „Rémi je pro mne dramaturgi­ckým úlovkem roku 2018. Šest let jsem se ho snažila do Prahy pozvat a jsem ráda, že konečně pozvání přijal. Jeho něžná manipulace s divákem a charakter, který přivádí na jeviště, pobaví a uchvátí zároveň. Nejde o velkolepou cirkusovou show, ale o intimní, přitom obrovský zážitek,“dodala Šárka Maršíková, ředitelka Cirqueonu.

Dávkou černého humoru festival obohatí čeští interpreti Bratři v tricku, jejichž představen­í Funus je součástí programu v prostoru Jatek78. K zamyšlení nad chybami diváky dovede nejnovější hra Víta Nezvala s názvem Chyba.

Kompletní program festivalu Cirkopolis je k dispozici na stránkách www.cirkopolis.cz. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia