MF DNES

DIVNOPRÁCE

Dávno tomu, co jsem naposledy pohlédla do tváře poslední třídní učitelky svého mladšího dítěte a řekla: Na shledanou. Od té doby jsem práh zařízení zvaného základní devítiletá škola nepřekroči­la ani palcem u nohy.

-

Vůbec mi to neschází, naopak, ó Velký Manitou, děkuji, že už je celý vzdělávací systém mých dětí za mnou. Dneska už bych si totiž se spoustou věcí nevěděla rady. A taky by mě asi dost otravovaly takové ty akce, které pozoruji u mladších kolegyň. Matky – bez ohledu na to, jestli jsou v domácnosti, nebo mají služky, nebo hákují v práci do šesti do večera – musí na různá školní divadla a mikulášské a vánoční besídky vlastnoruč­ně napéct. Aby to jako bylo od srdce. Sice je to dobrovolné, ale když nedonesete nic, nebo zjevně cukroví koupíte, protože nestíháte a nemáte pečící babičku, všichni po vás koukají, jako že jste si nesrovnala správně priority a tak vůbec jste matka na nic.

Že už jsem součást historie, mi připomíná jeden velmi inspirativ­ní rodičák. Tuším, že to bylo v druhé třídě mého mladšího syna. Paní učitelka naklusala do třídy s náručí sešitů a výrazem v očích „to budete čubrnět, co na vás vaše děti prozradily“. Čubrněli jsme.

Paní učitelka nedlouho předtím zadala žáčkům téma „Čím jsou moji rodiče“a teď nám předčítala největší perly.

Například temperamen­tní Alžbětka napsala: „Máma nedělá nic. Táta pije.“Ve skutečnost­i paní Marečková padala doma na mateřské na hubu, protože se kromě sedmileté dračice starala o dvouletá trojčata, a pan Mareček coby profesioná­lní degustátor vín byl pořád někde v luftě. Další pamětihodn­ý postřeh zněl: maminka chodí strašit do školy a tatínek řeže lidi. Přeloženo: maminka Péti paní Hanigová působila jako inspektork­a odboru školství a pan Hanig byl chirurg.

Paní učitelku trochu zmátl Tomášek Papež, protože napsal, že tatínek je řečník. Což tak úplně nekorespon­dovalo s tím, že si nosil k svačině pravidelně tu nejkvalitn­ější šunku. Nakonec se ukázalo, že si trochu popletl písmenka, protože pan Papež byl řezník. Mimochodem, to je taky diametráln­í rozdíl. Dnes je z pětadvacet­i dětí třináct tak růz- ně dys a paní učitelka aby se při opravování zvencla, když má mít při hodnocení na každého jiné měřítko. Tomášek byl evidentně také „dys“. Ale tatínek řezník pěkně po řeznicku pravil: „Žádné úlevy! V životě tě taky žádný papír od psychologa nezachrání, tak trénuj, jak prorazit i s handicapem.“

Rozhodně to měly naše děti a my dospělí s nimi o dost lehčí, co se týče takového zadání slohové práce. Tehdy se ještě lidi živili profesemi, které si malí i velcí uměli konkrétně představit. Dneska, kdy v Praze připadá na dvě zdravotní sestry, tři řidiče tramvají a čtyři kominíky šest set padesát koučů a kouček, je to komplikova­nější. Tak budiž, umím si představit, že by dyslektick­ý Tomášek koučky překřtil na kočky a bylo by.

Vůbec si však nedovedu představit, co by napsala do slohové práce žačka, jejíž maminka se věnuje kurzům, jak být cyklickou ženou a vnitřní bohyní. A co teprve mají říkat děti, jejichž rodiče se živí terapií zvanou Vaginální mapování. To opravdu existuje, a když se pídíte, o co jde, a rozkliknet­e webovky, tak vězte, že vám lektoři pomohou otevřít se lásce a radosti. Ona místa jsou totiž základem života i naší životní energie a vitality… a pět sezení Varianta Exclusive za pouhých dvacet pět tisíc rozpustí vaše stará traumata a bolesti na emoční i tělesné úrovni. Chodí na to prý hodně vysokoškol­sky vzdělaných lidí a úspěšných manažerů a manažerek. Co myslíte, jak by to popsal sedmiletý žáček?

Takových džobů, kurzů sebelásky, znovuobjev­ení mužství a podobně je dnes na metráky. Za časů školní docházky mých dětí měla nejkuriózn­ější zaměstnání jedna maminka, která se v cirkuse živila jako hadí žena. Dnes by byla naprosto tuctová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia