MF DNES

Když padají příliš V

Důvodů, proč najednou v hřebenu zůstává vlasů víc, než je zdrávo, může být spousta. Stres, hormonální změny, špatná péče nebo životosprá­va. Co dělat, abyste si udržela zdravou hřívu, a na co si naopak dát pozor?

- text: karolína demelová karolina.demelova@mfdnes.cz

lasy padají všem a je to úplně normální. Když ale začnou řídnout hodně, měla byste zbystřit. Možná je za tím jen výkyv ve vašem jídelníčku nebo stresové období, pokud ale nacházíte delší dobu v odtokovém sítku neobvyklé množství vlasů, je na čase poradit se s odborníkem. A čím dřív, tím lépe, protože zázračné přípravky, po kterých by vám kštice zhoustla přes noc, bohužel neexistují. „Počet vypadaných vlasů je hodně individuál­ní a záleží na typu, jako normální se uvádí přibližně čtyřicet až padesát vlasů denně. Víc než sto už je problém,“vysvětluje na začátek tricholožk­a Lenka Kašpaříkov­á z Clinical Hair & Health. Do odborných rukou byste se měla svěřit v případě, že vám vlasy ubývají delší dobu, objevují se lysinky (tzv. alopetická kolečka) nebo vás pokožka hlavy nepříjemně svědí či pálí. „Nejdůležit­ější ze všeho je najít příčinu. Většinou jde o kombinaci více faktorů a u každého pacienta je to velmi individuál­ní,“dodává tricholožk­a. I proto začíná každé vyšetření podrobným dotazníkem, kde se zjišťuje vše od nemocí přes užívané léky až po frekvenci mytí nebo barvení vlasů.

ZDRAVÁ POKOŽKA

K nejčastějš­ím důvodům, proč začnou padat vlasy, patří dlouhodobý stres, nevyvážená strava, ve které chybí dostatek vitaminů, hormonální změny, ale i nevhodná kosmetika. „V některých případech, kdy nejde o závažnější problém, skutečně může pomoci jen vyměnit šampon a kondicioné­r,“podotýká Lenka Kašpaříkov­á.

Z její zkušenosti bývají problémové hlavně levnější přípravky, které obsahují hodně silikonů a sulfátů. „Ty totiž často ucpávají vlasové folikuly,“vysvětluje tricholožk­a a připomíná další častý neduh, a to špatnou techniku mytí. „Spousta žen chvátá a nevypláchn­e šampon a kondicioné­r z vlasů důkladně. Jejich zbytky můžou dráždit pokožku hlavy, která pak pálí nebo se více mastí.“

I když by se mohlo zdát, že vlasové folikuly ucpané mazem budou trápit hlavně ty, kterým se hodně mastí pokožka, Lenka Kašpaříkov­á má i opačnou zkušenost. „Lidé s pevnými hustými vlasy mívají folikuly hodně zacpané taky. Vlasy se jim moc nemastí, takže si je myjí třeba jen jednou týdně, což ovšem není pro pokožku dobré.“Často se na ní pak tvoří šupinky, kůže nemůže dýchat, a vzniká tak ideální prostředí pro množící se bakterie.

Snadný test, který odhalí zdraví vlasových cibulek, si můžete udělat i samy. Vytrhněte si dva tři vlasy, položte je na bílý papír, ten překryjte průhlednou fólií a přejeďte přes jejich kořínky nehtem. Pokud se kolem cibulky objeví maz, znamená to, že jsou folikuly ucpané, a k vlasu tím pádem nemůžou proudit živiny.

HORMONY NEMŮŽOU ZA VŠECHNO

Je ovšem i spousta příčin, které nevyřešíte tak snadno a rychle jako výměnu lahvičky v koupelně nebo pečlivější mytí vlasů. Například za častým „sezonním“vypadávání­m vlasů, které většinu lidí nejvíc trápí po zimě, je podle tricholožk­y především jídelníček chudší na vitaminy a celková únava organismu. „Pro zdraví vlasů jsou důležité hlavně aminokysel­iny cystein a methionin, železo a vitaminy A, E a C,“vyjmenováv­á Lenka Kašpaříkov­á. Pokud vám chybí, je dobré sáhnout po potravinov­ých doplňcích. Zlepšení byste prý měla vidět po měsíci.

Rada „nestresujt­e se“vám nejspíš moc nepomůže, pokud se na vás valí nepříjemno­sti ze všech stran – bohužel ale právě dlouhodobý stres je jedním z častých důvodů, proč vlasy padají – obvykle se objevují alopetická kolečka. „V takovém případě je naštěstí problém vratný a postižená místa opět zarostou,“uklidňuje tricholožk­a a doporučuje stres mírnit i vyšším přísunem vitaminu B.

Trochu složitější je to s hormonální­mi změnami – ať už se jedná o těhotenstv­í, dobu po porodu, menopauzu, nebo nasazení či vysazení hormonální antikoncep­ce. „Hormony mají velký vliv, ovšem nedá se zobecňovat. Po porodu většině žen vlasy padat začnou, ale pravidlo to není,“říká Lenka Kašpaříkov­á. Univerzáln­í odpověď „za to můžou hormony, s tím se nedá nic dělat“ovšem nemá ráda. „Není to totiž pravda, spoustu věcí můžeme ovlivnit samy a leckterým i předcházet. Například ještě během těhotenstv­í pomocí doplňků stravy. A vždycky záleží i na celkovém zdravotním stavu, psychice a stravování.“

Všechny, které si zoufají a zdá se jim, že co nevidět přijdou o všechny vlasy, Lenka Kašpaříkov­á uklidňuje tím, že naprosté většině se dá pomoci. „A pro těch pár, kde jsou změny nevratné, dnes existují opravdu kvalitní příčesy z přírodních vlasů, ve kterých můžete úplně normálně fungovat, koupat se, chodit do sauny a nikdo nic nepozná. Jen místo na barvu přijdete každých šest týdnů na posun příčesu,“uzavírá s tím, že už jen vědomí, že existuje něco takového, většinu jejích klientek uklidní a můžou se pak soustředit na léčbu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia