MF DNES

AGRESOŘI JSOU JAK O PREDÁTOŘI

Instruktor sebeobrany Pavel Houdek učí ženy, muže a děti předcházet napadení, a když už k němu dojde, radí, jak se úspěšně ubránit. Veřejně se také angažuje v otázkách rovnoprávn­osti mužů a žen.

- připravila: eva tichá

O rvačkách

Jako fyzicky velmi slabý, ale průbojný a extrovertn­í, jsem byl v mládí terčem napadení mnohokrát a vždy jsem dostal naloženo. Většinou od přesily nebo starších a silnějších útočníků. Tak jsem začal trénovat a fyzické konflikty zmizely. Získal jsem schopnosti i sebedůvěru a pro případné útočníky jsem se stal velkým soustem. Agresoři jsou jako predátoři, hledají slabé kusy. Když z vás slabost necítí, nechají vás být.

O sebeobraně

Základy sebeobrany se lze naučit v řádu jednotek hodin. Získáte vědomosti, postupy a dovednosti, se kterými vyřešíte 90 procent možných konfliktů. Za ideální dobu kurzu považuji tři až šest měsíců při trénincích jednou týdně. To už budete mít dovednosti, díky kterým se ubráníte v drtivé většině situací.

O prevenci

Preventivn­í postupy, správná komunikace a pohyb jsou základy sebeobrany a první věc, kterou v kurzech učíme. Sebeobrana nezačíná v momentě, kdy na vás útočník sahá, ale když si vás vybírá, přichází k vám, mluví na vás... Už tehdy můžete a máte aktivně pracovat na odvrácení útoku, ke kterému díky tomu nemusí dojít.

O útocích na ženy

Fyzicky slabší ženy se samozřejmě mohou ubránit silnějším mužům. Jeden z největších mýtů sebeobrany je právě to, že žena něco takového nikdy nezvládne. Sebeobrana není férové boxerské utkání, kde zazní gong, soupeři se pozdraví a pak si podle pravidel měří síly. Sebeobrana je boj o život a při něm vyhrává odhodlaněj­ší a chytřejší, ne silnější.

O pasivitě

Nejčastějš­í chybou, kterou ženy dělají při napadení, je, že se nebrání. Útočník je vystraší natolik, že ony raději neudělají nic, aby ho nevyprovok­ovaly a nebylo to ještě horší. Násilníci tohle dobře vědí, a proto často přesně takhle vyhrožují: „Buď hodná a nic se ti nestane.“Naneštěstí ženy, které se nebrání, končí s horšími zraněními a následky než ty, které se brání, ať už jakkoliv.

O mýtech

Tím nejčastějš­ím mýtem je, že si žena za napadení může sama. Vina ale vždy leží na agresorovi. Hodně je slyšet tvrzení, že ženy „provokují“stylem oblečení. Skutečnost je taková, že neexistuje žádná statistick­á souvislost mezi způsobem oblečení a fyzickým napadením.

O veganství

Veganem jsem od roku 2000 z etických důvodů. Odmítám podporovat týrání zvířat. Vím, že se můžu kvalitně najíst a žádné zvíře kvůli tomu nemusí trpět nebo zemřít. Když se můžu najíst a nezabít, neexistuje důvod, proč to dělat jinak.

O mé fyzičce

Veganství a fyzička jdou naprosto výtečně dohromady. Jeden z přínosů veganství je zrychlení regenerace a možnost trénovat víc a tvrději.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia