MF DNES

Velká neštěstí, při kterých zabíjel oheň

-

● 1960 Srážka vlaků ve Stéblové u Pardubic. Zemřelo 118 lidí, 110 jich bylo zraněno. Lidé umírali nejen při srážce, ale také v důsledku požáru, který způsobila nafta unikající z jedné z lokomotiv.

● 1961 Požár na Dole Dukla v Havířově. Při největším důlním neštěstí po druhé světové válce zahynulo 108 horníků. Požár zřejmě způsobil gumový pás, který běžel naprázdno. Třením se od něj vznítila dřevěná výztuž.

● 1974 Výbuch a požár v chemičce v Záluží u Litvínova. Výbuch vysoce hořlavého plynu unikajícíh­o z rezavého potrubí a následný požár měl 17 obětí na životech, zraněno bylo 124 lidí. Tlaková vlna zničila část chemičky a poškodila přes tři stovky domů v okolí. Požár hasiči likvidoval­i několik dní.

● 1986 Požár v léčebně v Měděnci v Krušných horách.

26 chovanců ústavu sociální péče zemřelo při požáru, který založila jedna z chovanek. Dívka s výchovnými problémy a tragickou rodinnou historií ostatním už předtím ubližovala. Neštěstí se stalo předlohou filmu Filipa Renče Rekviem pro panenku.

● 1995 Požár v pražském hotelu Olympik. Osm hostů zemřelo a 34 lidí se zranilo při požáru, který vznikl v 11. patře výškové budovy, kde se na lednici vznítily odložené textilie. Z hotelu muselo být evakuováno 600 osob.

● 2010 Vyhořelý opuštěný dům v Praze na Florenci. V objektu určeném k demolici, kde často přespávali bezdomovci, se při nočním požáru udusilo devět lidí. Z nedbalosti jej způsobila jedna z obětí. (rh)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia