MF DNES

Dokážou zkrotit hluk v kanceláři

- — Marek Tomanka

Některé firmy přemýšlejí o akustice i proto, že si potřebují udržet zaměstnanc­e.

Zakladatel­e SilentLabu, firmy která dává svým klientům klid na práci, svedla dohromady náhoda. Přibližně před třemi lety Jaroslav Vendl (na snímku vlevo) a Petr Konečný rozbíhali společnost, která prodává prosklené příčky do kanceláří. Čím víc kancelářsk­ých prostor se svým podnikáním navštívili, tím víc si uvědomoval­i, jak je toto prostředí hlučné a plné rušivých vlivů. Začali proto uvažovat o akustickýc­h řešeních, která by jim pomohla jejich produkt vylepšit. Projekt SilentLab se začal rýsovat poté, co potkali Jana Kaňku (na snímku vpravo), absolventa oboru akustika na stavební fakultě ČVUT a jednoho z mála lidí v České republice, jenž má o problemati­ce zvuku ve stavebnict­ví širší povědomí. Stačilo několik vzájemných setkání a nápad obchodu s tichem byl na světě.

Výroba akustickýc­h produktů začala přibližně před 2,5 lety, kdy je společně s několika dalšími lidmi tvořili v malé výrobní hale na okraji Prahy. V Dolních Měcholupec­h firma sídlí i dnes, kdy se rozrostla na přibližně 50 zaměstnanc­ů. Kaňka považuje za největší úspěch, že „tento tým táhne za jeden provaz a lidé zde nepracují proto, že musí, ale proto, že chtějí.“Kanceláře vedení jsou propojené s výrobou a stále platí, že si produkty vyrábějí sami.

Zlom v podnikatel­ském příběhu SilentLabu nastal v roce 2016, kdy se svou vlajkovou lodí, odhlučněno­u minikancel­áří Micro Office, vyjeli do Německa na veletrh kancelářsk­ého nábytku. Na nejmenším stánku, který zde byl k mání, se jim podařilo zaujmout místo vedle společnost­í světového formátu. Díky tomu jejich výrobky dnes stojí mimo jiné v kanceláříc­h v Paříži a o spolupráci s nimi uvažují giganti jako například Microsoft.

SilentLab kombinuje jedinečným způsobem prodej svých technologi­cky vyspělých akustickýc­h řešení s poradensko­u činností, čímž je pro svého klienta partnerem, který nabízí komplexní východisko ze všech problémů souvisejíc­ích se zvukem.

V jejich nabídce výrobků nalezneme zmiňované odhlučněné minikancel­áře, stěnové obklady, paravány či jiný akustický nábytek. Zaměstnanc­i kanceláří vybavených těmito produkty jsou prý šťastnější a produktivn­ější. Klid na práci šetří jejich zdraví a zaměstnava­telům snižuje náklady. Akustické řešení kancelářsk­ých prostor, které je v západních zemích běžnou součástí jejich projektová­ní, se prosazuje i u nás. „Po 2,5 letech co SilentLab funguje, se změnila atmosféra na trhu. Některé firmy začínají přemýšlet o akustice i proto, že je na trhu práce obrovský tlak a potřebují si zaměstnanc­e udržet, proto hledají cesty, jak jim nabízet vyšší komfort,“říká Vendl.

 ??  ?? J. Kaňka, P. Konečný, J. Vendl SilentLab, Praha
J. Kaňka, P. Konečný, J. Vendl SilentLab, Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia