MF DNES

Učí Čechy, jak a čím si čistit zuby

- — Tereza Tancerová

Lékárny v Česku nenabízely ani desetinu toho, o čem jsem věděla, že existuje.

Alexandra Kala přišla před více než dvaceti lety s nápadem, jak Čechům rozšířit povědomí o možnostech dentální hygieny. Díky tehdejšímu příteli, dnes manželovi, který ve Švýcarsku pracuje jako zubař, viděla do oboru velmi zblízka a dobře znala i produkty, jež používal a které u nás chyběly. A proto založila společnost Profimed.

„Péči o zuby jsem vždycky považovala za velmi důležitou, jenže lékárny v Česku nenabízely ani desetinu toho, o čem jsem věděla, že existuje,“vypráví Kala. Neznalost českého národa se proto rozhodla změnit a začala nabízet dentální produkty nejen švýcarskýc­h značek, o kterých díky referencím dobře věděla, že fungují. „Líbila se mi komplexnos­t dentálního oboru a taky fakt, že péči o zuby potřebuje každý,“vysvětluje, proč se do podnikání pustila.

Podnikatel­ka nejprve zacílila na zubaře. Objížděla semináře, na kterých představov­ala sortiment tehdy ještě neznámé značky Profimed, a nabízela jej zákazníkům: „Byl to způsob, kterým jsem se sama vzdělávala. Když jsem zrovna neprodával­a, seděla jsem v sále s ostatními a poslouchal­a odborníky.“

První obchod vznikl v roce 1997 v Gorazdově ulici v Praze. Dnes má Profimed šestnáct poboček po celém Česku, dalších devět v zahraničí a dva obchody s přírodní kosmetikou Korres v Praze. „Rozrůstáme se do Polska a Maďarska. V obou zemích postupně rosteme, rozšiřujem­e tam počet obchodů i portfolio značek, které zastupujem­e. Zkrátka kopírujeme způsob, jakým jsme naši distribučn­í síť budovali v Česku a později i na Slovensku. Tam momentálně působíme už přes deset let,“říká Kala.

Dnes si kartáčkem zakoupeným v jedné z poboček Profimedu čistí zuby více než desetina Čechů a neustále jich přibývá. Stejně jako přibývá sortimentu. K čistě mechanický­m dentálním potřebám, jakými jsou například zubní nebo mezizubní kartáčky, se přidaly zubní pasty a v roce 2004 i kosmetika a kosmetické nástroje. Firma mimo jiné spolupraco­vala i se Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u. „Dodali jsme do kufříků pro prvňáčky zubní kartáčky a edukační materiály,“konstatuje Kala.

Za dobu svého působení měla firma kritické měsíce, vždy ale podle podnikatel­ky stála na pevných základech. „Stalo se nám, že jsme některé pobočky museli zavřít a nahradit je jinými, protože se nám nepodařilo vybrat vhodné místo, ale nikdy jsme nedělali riskantní investice, které by firmu ohrozily riskem vyšším než 10 procent,“vysvětluje Kala, která se chce letos zaměřit hlavně na osvětu v Česku a rozvoj poboček v zahraničí.

 ??  ?? Alexandra Kala Profimed, Praha
Alexandra Kala Profimed, Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia