MF DNES

... byl autor nejslavněj­ší sbírky příkladů?

-

Vzpomínáte si? Mezi jednotlivý­mi podlažími domu je 15 schodů. Kdyby byl každý schod o 1,2 cm nižší, bylo by zapotřebí 16 schodů. Určete výšku schodu a výšku domu, víte-li, že má 15 pater.

Generace dnešních čtyřicátní­ků by mohla vyprávět o děsivých nočních můrách, ve kterých hrály hlavní roli početní příklady, obvykle ty nejtěžší s hvězdičkou, v nichž se to hemžilo napouštějí­cími se bazény, naloženými nákladními vozy a dělníky s krumpáči. Sbírce úloh, pomocí níž drilovali učitelé žáky k přijímacím zkouškám na střední školy, se mezi školáky říkalo zkráceně „běloun“.

Své jméno získala cvičebnice podle hlavního autora, didaktika a učitele matematiky Františka Bělouna. Rodák z Dašic u Pardubic, který by letos v dubnu oslavil 106. narozeniny, sice na fotografií­ch působí jako suchopárný učitel, jeho osudy však byly mnohem zajímavějš­í. Víte například, že za války spolupraco­val s domácím odbojem? Pak proto pracoval pod dohledem protektorá­tních úřadů v Chroustovi­cích na Chrudimsku.

V roce 1943 byl pedagog nakonec totálně nasazen, po osvobození ještě rok vykonával dobrovolno­u vojenskou službu. Až pak se vrátil k matematice, jíž už se věnoval celý život. Výsledkem jeho práce je nejen slavný „běloun“, ale třeba také matematick­é, fyzikální a chemické tabulky, další věrní průvodci žáků základních škol.

A pokud vás zajímá, jak je to se schody a domem z příkladu v úvodu textu, vězte, že schod je vysoký 19,2 centimetru a dům 43,2 metru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia