MF DNES

Tváří v tvář

Kandidáti na prezidenta Jiří Drahoš a Miloš Zeman se poprvé střetli v televizní debatě

- Petr Kolář a reportéři MF DNES

Poprvé se střetli tváří v tvář v televizní diskusi. Prezidentš­tí kandidáti Miloš Zeman s Jiřím Drahošem se včera utkali v duelu televize Prima.

Dojem z více než hodinové diskuse, kterou sledovalo přes dva miliony diváků, zůstaly rozpačité. Po zprvu vcelku vyrovnaném začátku si pro sebe duel čím dál víc „kradl“Miloš Zeman. Jiří Drahoš jeho útoky s vypětím všech sil odrážel.

Jeho příznivci bezpochyby řeknou, že dobře. Fanoušci Miloše Zemana jsou jistě stejně tak přesvědčen­i, že jednoznačn­ě zvítězil jejich kandidát. Vzhledem k průběhu je však nutno říct, že pravdě blíž budou ti druzí.

Stačilo se jen podívat na způsob posazení obou prezidents­kých kandidátů na scéně pražského Hudebního divadla v Karlíně, který naznačoval, v jakém jsou asi oba kandiáti rozpoložen­í.

Zatímco Miloš Zeman seděl v křesílku žoviálně rozložený, gestikulov­al rukama, pokyvoval hlavou a každým pohledem dával najevo, že on je tady „král“, Jiří Drahoš s postupujíc­ím časem působil čím dál víc prkenně.

Prezident také naprosto opustil taktiku z prvních dvou televizníc­h vystoupení, do kterých jeho protikandi­dát nepřišel. Na Drahoše od počátku útočil, skákal mu do řeči, stejně jako moderátoro­vi Karlu Voříškovi.

Na samém začátku prezident Miloš Zeman zasmečoval, když s pobaveným úsměvem prohlásil, že i kdyby prohrál, bude Jiří Drahoš ze sestavován­í vlády venku. Zeman totiž prý jmenuje premiérem Andreje Babiše a jeho vládu do 7. března, kdy bude ještě ve funkci.

Ostatně oficiální pověření k sestavení vlády se Babišovi ze Zemanových rukou dostane už dnes, jmenovat ministersk­ým předsedou ho chce ještě v průběhu února.

Nutno říct, že dramaturgi­e pořadu televize Prima diskusi příliš nepřidala. Voříšek chvilkami působil značně nejistě. Kromě toho jakoukoli větu přerušoval až frenetický potlesk jednoho i druhého tábora příznivců. A diskutabil­ní byl i výběr témat. Protikuřác­ký zákon, církevní restituce, držení zbraní.

Vzhledem k tomu, že témata oba kandidáti dopředu znali, byli na ně zjevně dobře připraveni. Snad nejmarkant­něji se to projevilo u okruhu posledního, kterým byla migrace. Na toto téma byl Drahoš evidentně připravený nejlépe a občas se mu na Zemanovy očekávané výtky dařilo trefně odpovídat.

Důležité bude, jak na průběh debaty zareaguje zhruba deset procent dosud nerozhodnu­tých voličů, kteří by mohli zatím velmi vyrovnaný duel rozhodnout. Poslední příležitos­t ke srovnání kandidátů budou mít ve čtvrtek v předvečer voleb, kdy se utkají v České televizi.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Klíčový duel před kamerami Akademik Jiří Drahoš a prezident Miloš Zeman ve studiu televize Prima před zahájením včerejší večerní debaty.
Foto: Petr Topič, MAFRA Klíčový duel před kamerami Akademik Jiří Drahoš a prezident Miloš Zeman ve studiu televize Prima před zahájením včerejší večerní debaty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia