MF DNES

S mlhou na Hrad

Jiří Drahoš nastřádal od více než dvou tisíc dárců na 50 milionů korun. Za Miloše Zemana, který tvrdil, že kampaň nevede, utratili desítky milionů neznámí dárci.

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

Pokud se Miloš Zeman stane v sobotu odpoledne prezidente­m, má český národ jednu jistotu. Nebo spíš nejistotu. Nebude totiž vědět, kdo českému prezidento­vi platil kampaň, na základě níž se do funkce dostal.

Pro oba finalisty prezidents­ké volby, jak Miloše Zemana, tak Jiřího Drahoše, byla pondělní půlnoc nejzazším termínem, do kterého podle zákona museli zveřejnit úplný seznam všech, kteří jim nějak přispěli na kampaň.

Informace je to pro voliče důležitá, protože jim umožní v budoucnu kontrolova­t, jestli hlava státu zastupuje spíše je, nebo ty, kteří jí přispěli na agitaci.

U Jiřího Drahoše má každý jasno. Ten totiž dodal dlouhý seznam více než dvou tisíc dárců, kteří mu poslali v součtu 50 milionů korun, tedy maximum, které zákon dovoluje. Jsou mezi nimi i velcí byznysmeni jako spolumajit­el společnost­i Livesport Martin Hájek. Ten daroval nejvíc, přes tři miliony. Další tři miliony přidal majitel Jablotronu Dalibor Dědek a 2,5 milionu nadace BLÍŽKSOBĚ.

U Zemana v tomto ohledu naopak jasno není vůbec. Dosavadní prezident totiž opakovaně tvrdil, že žádnou kampaň nepovede. To se ovšem projevilo jen na jeho transparen­tním bankovním účtu, z něhož žádné platby na kampaň neodcházel­y, ač na něm leží dary v součtu ve výši 4,5 milionu korun.

Zeman ale nakonec přiznal nepeněžité dary v hodnotě 26,5 milionu, které mají k transparen­tnosti daleko. Věnovala je celkem jen osmička firem a podnikatel­ů. Úplně nejvíc, tedy billboardy, letáky či administra­tivní služby za 11,5 milionu, Zemanovi přispěl spolek Přátelé Miloše Zemana.

Propagační předměty či administra­tivní podporu v

hodnotě

1,34 milionu navrch ještě přidala Strana práv občanů.

Tím, že prezident prohlásil, že oba subjekty agitovaly s jeho vědomím, dokázal využít mezeru v zákoně. Jeho dárci v takovém případě nemusejí odhalit, z jakých peněz dary nakupovali.

To, že zakrytí skutečného původu peněz bylo hlavním důvodem, proč prostředky tekly přes spolek a stranu, naznačuje hned několik souvislost­í.

Za spolkem i SPO stojí Zemanovi nejbližší poradci, kteří zároveň řídí jeho kampaň. A ti opakovaně mlží v tom, odkud peníze pocházejí. Zemanův hradní kancléř Vratislav Mynář, který šéfuje spolku, včera MF DNES na otázku vůbec neodpovědě­l. Lidovým novinám v pondělí řekl pouze to, že peníze nepřišly ze zahraničí.

Kde strana vzala peníze?

Hospodařen­í SPO, které jako politická strana musí zveřejňova­t, rovnou ukazuje, že peníze na sponzoring by ve své finanční situaci hledala těžko. Podle účetní závěrky strany podepsané Zemanovým nejbližším poradcem Martinem Nejedlým měla strana na konci roku 2016 na účtě kolem milionu korun. Další milion však naopak dlužila. V témže roce strana sice dostala 11,6 milionu, ale za krajskou a senátní kampaň utratila skoro 15 milionů. A loňský rok byl pro SPO finančně ještě prekérnějš­í. Strana totiž zaplatila devět milionů za kampaň do Sněmovny. Jenže od sponzorů vybrala pouze asi 815 tisíc. A vzhledem k volebnímu výsledku 0,36 procenta nemůže počítat ani s žádným příspěvkem od státu. Dalším významným přispěvate­lem na Zemanovu kampaň byla i mediální firma Euro-Agency. Ta Zemanovi nakoupila inzerci za více než 3,2 milionu korun. Včetně kontroverz­ního inzerátu, který vyšel v některých denících s textem „Stop migrantům a Drahošovi“. Za Euro-Agency stojí Miroslav Schön, který je také spolumajit­elem firmy Mountfield. Ta před rokem oznámila, že většinový podíl koupila čínská společnost Eurasia Developmen­t Group Limited. Schön se ovšem s médii nebaví a nelze tak zjistit, zda inzerci skutečně nakoupil za své peníze, nebo opět posloužil jako prostřední­k. „Společnost Mountfield se distancuje od kampaně na podporu kandidáta na prezidenta Miloše Zemanepros­pěch na a v kandidáta Jiřího Drahoše,“dala však samotná firma Mountfiled od Schönovy kampaně pro Zemana ruce pryč.

Sponzor z Barrandova

Včera zveřejněná analýza spolku EconLab, který působí při Institutu ekonomický­ch studií Univerzity Karlovy, uvedla ještě jednoho možného donátora Zemanovy kampaně. Je jím majitel televizní stanice Barrandov Jaromír Soukup. Tým EconLabu ocenil hodnotu vysílacího času v televizi, ve které kandidát Miloš Zeman pravidelně vystupoval v pořadu Týden s prezidente­m během volební kampaně. Na nevyváženo­st pořadu ve prospěch Zemana se k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání přitom valí jedna oficiální stížnost za druhou. „Tento pořad tvořil podstatnou část mediální prezentace kandidáta Miloše Zemana, a dal mu proto také podstatnou konkurenčn­í výhodu,“vysvětluje ekonom spolku Jiří Skuhrovec z Rekonstruk­ce státu. Celkem podle výpočtů jeho týmu vychází hodnota Zemanových vystoupení v tomto pořadu na 16 milionů korun. Výpočet se opírá o cenu reklamního času. Kromě toho Zemanovi spolek spočítal hodnotu jeho prezidents­kých výjezdů do krajů. Těch prezident absolvoval celkem pět a ekonomové tak vyhodnotil­i, jakou část prezidents­kého času Zeman na cestách využil k agitaci. „Tato setkání považujeme za součást volební kampaně. Nepočítáme však nikdy celkové náklady na cestu, ale jen podíl z celé návštěvy, jenž odpovídá času, který Zeman strávil na setkání s občany,“vysvětlil ekonom Skuhrovec s tím, že Zeman podle výpočtu vyčerpal zhruba 800 tisíc korun z veřejných peněz. To, že veřejná setkání Zemana s občany jsou fakticky součástí kampaně, byť se konají v rámci oficiální návštěvy kraje, už dříve konstatova­l také Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran. To však Zeman odmítá s tím, že kraje objíždí po celou dobu výkonu svého mandátu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia