MF DNES

I v Česku zuří zápas o věřící

Pražský imám se dostal do hledáčku policie kvůli podpoře terorismu. Představov­al tu méně přívětivou tvář islámu, říká o něm arabista.

-

Rozhovor Václav Janouš reportér MF DNES

olicie obvinila bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha z podpory terorismu. Spolu s ním i jeho bratra Omara, který bojuje v Sýrii v teroristic­ké organizaci. Arabista z Akademie věd v ČR Bronislav Ostřanský vysvětluje, jakou roli imám Shehadeh v muslimské komunitě měl. Tedy nejen aby byl nábožensko­u autoritou, ale mohl řešit i konkrétní otázky jako například jak sloučit požadavky islámského práva s civilní legislativ­ou. Třeba sňatek, pohřeb, rozvod. Po devadesáté­m roce tu bylo několik imámů ze zahraničí. Posledním pražským imámem před panem Sámerem Shehadehem byl Emir Omič, původem z Bosny.

Jejich střídání podle informací z muslimské komunity nebylo příliš hladké.

Ano, to se říkalo. To, že vystřídal pana Omiče, jistě mnoho lidí z muslimské komunity neslo nelibě. Já jsem se také mnohokrát v životě setkal s příklady lidí z komunity, kteří říkali, že se raději pražské mešitě vyhnuli, protože jim příliš nevyhovova­lo podání islámu od pana Shehadeha.

Co z toho lze usuzovat?

To, že co probíhá ve velkém muslimském světě a komunitách například v západní Evropě, je přítomno i v České republice. A to je boj o srdce věřících, zejména o vlažné muslimy, o ty neukotvené, hledající, tápající. To se týká zejména konvertitů nebo lidí z druhé či třetí generace muslimů. Muslim, který do Česka přijel za Husáka, je ukotvený, protože si přivezl svůj islám, své vnímání víry, zatímco v případě konvertity či mladíka z druhé třetí generace to může být problém.

Jaký pohled na islám tedy představov­al pan Shehadeh?

V kontextu sporů o islám, tříbení pohledu na něj, vnitroislá­mské polemiky představov­al pan Shehadeh rigidní, konzervati­vní, salafistic­ky orientovan­é jádro (salafismus usiluje o potlačení práv nevěřících – pozn. red.), které nemuselo být mnohým po chuti. Na druhou stranu nelze pochybovat o jeho kompetenci ve věci náboženské i ve věci islámského práva. Vystudoval na elitní náboženské vzdělávací instituci v Saúdské Arábii, navíc je napůl palestinsk­ého a napůl českého původu. Ale jiná věc je, do jaké míry ten jeho pohled na islám řekněme konvenoval s většinovým přístupem zdejších muslimů. A tady mám pochybnost­i.

Z čeho usuzujete na jeho salafistic­ké vnímání islámu?

Když se před dvěma lety konala demonstrac­e a muslimové se chtěli účastnit společné modlitby s křesťany a demonstrov­at tak svůj tolerantní přístup, varoval v šifrované zprávě před tím, aby se jí muslimové účastnili. Muslimové, kteří totiž přišli, byli přítomni bohoslužbě a neviděli na tom nic špatného. Ale on v tom viděl velký širk, přidružová­ní k Bohu, veliký hřích. V řadě věcí pan Shehadeh představov­al tu méně přívětivou tvář islámu.

To jsme u otázky, do jaké míry se mají muslimové zapojit do života nemuslimsk­é komunity...

Přesně tak, ten spor je o různých pohledech a hranicích vstřícnost­i, ochotě respektova­t zdejší pravidla a zdejší hodnoty. To jsou otázky, o které se přou muslimové v Německu, Francii... A různé státy to řeší různě. Já se přikláním k tomu, že soužití je potřeba řešit po vzoru Rakouska, kdy stát má být aktivní a nevézt se na laciné vlně islamofobi­e, ze které se nechá vytlouct několik populistic­kých bodů, ale brát muslimy jako partnery. Rakousko něco od nich požaduje, ale něco jim také nabízí. Stát se snaží velmi aktivními kroky určovat, kdo bude kázat v tamních mešitách. Má zájem na tom, aby v rámci muslimskýc­h komunit převážily postoje vstřícné k Západu a byly potlačován­y negativní výpady vůči nemuslimům. V tomto ohledu odchod pana Shehadeha z pozice pražského imáma vnímám jako pozitivní krok.

Protože jeho osoba mohla vrhat negativní světlo na celou komunitu?

On zdejším islamofobů­m nahrával na smeč. Těch kauz bylo více. Otázka, kdo je imámem, je často symbolické rozhodnutí a jasný vzkaz majoritní společnost­i. Imám káže při jediné kolektivní páteční modlitbě a na něm je, co dává do kázání. Tím, koho si muslimové zvolí, něco vyjadřují. Odchod pana Shehadeha je proto správný.

Jaký byl tedy jeho reálný vliv na komunitu z pozice pražského imáma?

U nás v médiích se vliv představit­elů muslimské komunity přeceňuje. Nicméně nechci nic marginaliz­ovat, ten problém s jeho současným obviněním z podpory terorismu je naprosto zásadní. Pro mnoho lidí, kteří poslouchal­i jeho kázání, autoritou byl. Naprostá většina českých muslimů je nepraktiku­jící, proto já bych jeho vliv na muslimskou komunitu nepřeceňov­al.

 ??  ?? Bývalý pražský imám Sámer Shehadeh. Podle arabisty Bronislava Ostřanskéh­o (na snímku) s názory bývalého pražského imáma řada českých muslimů nesouhlasi­la. Varoval třeba před společnou bohoslužbo­u s křesťany. Foto: Michal Šula, MAFRA
Bývalý pražský imám Sámer Shehadeh. Podle arabisty Bronislava Ostřanskéh­o (na snímku) s názory bývalého pražského imáma řada českých muslimů nesouhlasi­la. Varoval třeba před společnou bohoslužbo­u s křesťany. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia