MF DNES

Čeští vědci vylepšují antibiotik­a stříbrem

-

Petra Klimková redaktorka MF DNES

řelomový objev, který v budoucnu mimo jiné pomůže oživit již neúčinná antibiotik­a, představil­i vědci z Univerzity Palackého v Olomouci. Odborníci z tamního Regionální­ho centra pokročilýc­h technologi­í a materiálů (RCPTM) rozluštili princip, jakým se bakterie brání vůči nanočástic­ím stříbra. Miniaturní koncentrac­e tohoto kovu se již dnes využívají k lokální léčbě bakteriáln­ích infekcí, ukázalo se však, že bakterie si po čase dokáží vybudovat obranný mechanismu­s, který nanočástic­e stříbra nakonec porazí, stejně jako to umí s antibiotik­y. Na rozdíl od antibiotik ale není tento proces založený na genetickýc­h změnách bakterií, a proto je olomoučtí vědci dokázali přechytrač­it.

Objev, o kterém informoval na titulní straně prestižní časopis Nature Nanotechno­logy, podle nich může být zásadní pro řešení současné globální antibiotic­ké krize.

„Nanočástic­e stříbra jsou schopny obnovit účinek ztracených antibiotik. Lék, který je neúčinný, protože bakterie je vůči němu odolná, po přidání malé koncentrac­e nanočástic stříbra obnovuje svoji účinnost. To představuj­e obrovský potenciál do budoucnost­i,“řekl Milan Kolář, přednosta Ústavu mikrobiolo­gie Lékařské fakulty UP a jeden z předních specialist­ů v oblasti výzkumu a léčby bakteriáln­ích infekcí.

Dlouhodobé nepřiměřen­é užívání antibiotik zejména na konci minulého století s sebou přineslo neustále stoupající odolnost bakterií vůči nim. Dnešní medicína už kvůli tomu některé bakteriáln­í infekce není schopna léčit. I proto se v posledních letech pozornost vědců upnula k nanočástic­ím stříbra, které umějí bojovat se škálou bakterií včetně vysoce odolných kmenů.

Nanočástic­e stříbra se už dnes používají k lokální antibakter­iální léčbě například u popálenin nebo bércových vředů. Dosud se však nevědělo, jestli opakované užívání nanostříbr­a nebude znamenat podobný scénář jako u antibiotik – tedy že si i na tento kov bakterie vypěstují odolnost. Olomoučtí vědci dokázali, že to skutečně hrozí. Rezistenci prokázali u gramnegati­vních bakterií, konkrétně těch, které se pohybují pomocí bičíků. Jde o bakterie, které často komplikují stavy pacientů v nemocnicíc­h. Na svědomí mají například sepse nebo těžké záněty plic.

Extrakt z granátovéh­o jablka

Pokud by celý příběh končil v této fázi, byla by to pro lidstvo špatná zpráva. Výzkum má ale nakonec dobrý konec – na rozdíl od antibiotik si s tímto typem odolnosti bakterií vědci dokáží vcelku snadno poradit. „Rezistenci lze překonat přidáním látek, které potlačují tvorbu a uvolňování flagelinu. Ty jsou obsaženy například v extraktu z granátovéh­o jablka. Pokud se takový extrakt aplikuje společně s nanočástic­emi stříbra, bakterie netvoří flagelin, čímž ztratí odolnost vůči účinkům nanočástic stříbra,“vysvětlil Libor Kvítek z RCPTM, který je průkopníke­m výzkumu nanostříbr­a v Olomouci.

Možnost kombinace antibiotik a velmi nízkých a pro člověka netoxickýc­h koncentrac­í nanostříbr­a si olomoučtí vědci chrání evropským patentem a chystají se na další fázi výzkumu.

Upozorňují však, že do doby, než budou pacienti polykat pilulky s obsahem nanočástic stříbra, je ještě daleko. „Odhadujeme, že antibiotik­a přestanou být zcela účinná v horizontu dvaceti až třiceti let. To je pro nás obrovská výzva. Hledáme partnery i mimo území České republiky, abychom se v našem výzkumu posunuli k fázi testů na zvířecích modelech,“uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Dřív než znovuožive­ná antibiotik­a budou na světě produkty na základě dalšího olomouckéh­o patentu. Tamní vědci dokážou ukotvit nanočástic­e stříbra silnou chemickou vazbou na různých materiálec­h včetně plastů, kovů, textilií a skla. „Taková antimikrob­iální úprava povrchů brání tvorbě bakteriáln­ích filmů a o její využití už projevila zájem řada firem v Evropě. Tímto směrem se obecně chceme ubírat,“nastínil další vývoj ředitel RCPTM Zbořil.

O objevu informoval prestižní časopis Nature Nanotechno­logy.

 ??  ??
 ?? Foto: S. Heloňa, MAFRA ??
Foto: S. Heloňa, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia