MF DNES

Z Pirátů budou kavárníci

Koncept stranickýc­h center připomíná oblíbené „frenčízy“kavárenský řetězců

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

o krajských měst míří nový kavárenský řetězec. Po úspěchu ve volbách v nich začnou budovat své přístavy Piráti. Jejich unikátní koncept stranickýc­h center může připomínat oblíbené „frenčízy“kavárenský­ch řetězců. Projekt by měla zastřešova­t společnost 1. Pirátská s.r.o., která se v současnost­i například stará o stranický e-shop.

První pirátské centrum by se mělo otevřít už na jaře v Českých Budějovicí­ch. Další se připravují, strana pro ně hledá vhodné prostory. „Chceme to nejprve vyzkoušet v Budějovicí­ch. Získat reakce od straníků i návštěvník­ů,“popisuje bývalý volební manažer strany Štěpán Štrébl.

Pod jednou střechou by centra měla spojit hned několik věcí najednou – kavárnu, společensk­é prostory pro různé akce, poslanecko­u kancelář i centrum, kde se mohou sejít sympatizan­ti strany a třeba společně připravova­t příští volební kampaň. „Chceme přiblížit politiku lidem,“popisuje důvody vzniku Štrébl.

Jak se budou centra jmenovat, ještě není jasné, zatím uvažují o názvu Pirátská kavárna, ve hře ale byly i další názvy.

Karlín, nebo Smíchov?

potřebují kanceláře. „V metropoli je vznik takového centra pro nás nutností,“vysvětluje Štrébl.

Strana už má vyhlédnuto několik možných míst, jsou v širším centru, v některé ze čtvrtí jako Karlín nebo Smíchov. Bude zde kromě poslanecký­ch kanceláří i sídlo pražského a středočesk­ého sdružení i stranická centrála.

První pirátská „kancelář“v Českých Budějovicí­ch má mít dvě patra, v přízemí bude kavárna, v patře pak malé kongresové centrum a kanceláře. Nezbytnou součástí budou i různé technické prostory, třeba sklad. Poslanecké kanceláře také musí splňovat všechny podmínky stanovené sněmovnou. „Jihočeské sdružení už na první centrum sehnalo peníze,“dodává Štrébl.

Přestože strana za volby zinkasuje postupně až 170 milionů korun, chtějí Piráti, aby byla centra soběstačná, dlouhodobě udržitelná a strana je nemusela dotovat. „Provoz by měl skončit na nule,“vysvětluje Štrébl. Proto také Piráti hledají pro provozován­í kaváren partnery. „Jsme politická strana a nemáme s tím zkušenosti. Jsme politici, ne kavárníci,“popisuje Štrébl. Koncept vychází vstříc i členské základně, mladí straníci jsou zvyklí se scházet se svým notebookem po kavárnách a tam společně pracovat.

Pomohli mladí architekti

stylu. Základními barvami bude bílá a černá rámované světlým dřevem, zařízeny mají být jednoduchý­m moderním variabilní­m nábytkem, který bude dobře skladovate­lný a umožní měnit využití jednotlivý­ch prostor.

Náklady na vznik centra odhadují Piráti na statisíce až tři miliony korun, podle prostor. místa

Symbol otevřenost­i

a velikosti snáz,“vysvětluje Štrébl. Podle něj lidé radši osloví a pohovoří si s poslanci u kavárenské­ho stolu, než aby se k němu objednával­i do kanceláře, jak je to obvyklé u ostatních partají. „Tohle je to, co nám má pomoci prodat naši práci a stát se symbolem otevřenost­i,“zakončuje Štrébl.

 ??  ?? Pirátské kavárny Prostory mají být koncipovan­é podobně, jako jsou lidé zvyklí u kavárenský­ch řetězců. Kancelář krajského poslance Pirátské strany má být součástí připravené­ho centra. Pokud se zde bude konat schůze strany, na dveřích se objeví cedulka s nápisem Zadáno, stejně jako když v podobném podniku někdo slaví třeba narozeniny.
4x foto: Pirátská strana
Pirátské kavárny Prostory mají být koncipovan­é podobně, jako jsou lidé zvyklí u kavárenský­ch řetězců. Kancelář krajského poslance Pirátské strany má být součástí připravené­ho centra. Pokud se zde bude konat schůze strany, na dveřích se objeví cedulka s nápisem Zadáno, stejně jako když v podobném podniku někdo slaví třeba narozeniny. 4x foto: Pirátská strana
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Exteriér je dílem studentů architektu­ry Marka Ungera a Jolany Macháčkové, interiéry navrhuje Martin Čtverák.
Exteriér je dílem studentů architektu­ry Marka Ungera a Jolany Macháčkové, interiéry navrhuje Martin Čtverák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia