MF DNES

Pumpa, která hodně pamatuje

- — Petr Kozohorský

Prvotní vizualizac­i otevřených prostor dodali Pirátům studenti architektu­ry Marek Unger a Jolana Macháčková. Ta však ještě neobsahova­la kavárnu ani konkrétní prostor. Zbytek dělal architekt Martin Čtverák. „Inspiroval jsem se moderním prostředím technologi­ckých společnost­í, například prostory společnost­i Avast, která má kavárnu přímo jako součást svých kanceláří,“říká Čtverák, který prostory zpracovává po designové stránce.

Pirátské kavárny mají být provedeny v jednoduché­m, moderním

Dřevní doby motorismu v Čechách, kdy po silnicích oproti dnešku jezdilo jen pár aut a ke koloritu mnoha měst patřily koňské povozy s uhlím, připomíná na Božím Daru nenápadná, ale o to unikátnějš­í technická památka.

V těsném sousedství moderní benzinové pumpy stojí historický výdejní stojan na palivo.

„Výdejový stojan typu HEFA „C“zavedla v roce 1935 pražská strojírens­ká firma Hejduk a Faix,“píše na stránkách Národního památkovéh­o ústavu jeho pracovnice Alžběta Kratochvíl­ová. Božídarský exemplář tohoto zařízení je unikátní v tom, že je jedním z mála výrobků pražské firmy vystavovan­ých veřejně. „Stojany, které se dochovaly, jsou totiž v naprosté většině uschovány v soukromých sbírkách. Pouze jeden známý exemplář HEFA „C“je součástí sbírek Národního technickéh­o muzea v Praze,“vysvětluje Kratochvíl­ová. Stojan z Božího Daru byl před léty součástí benzinové pumpy nad hotelem Zelený dům. „Po jejím zrušení jej kdosi odmontoval a uložil ve skladu cestářů. Když jsme od někdejší Okresní správy údržby silnic objekt přebírali se záměrem zřídit v něm hasičskou zbrojnici, nalezli jsme ho,“popsal osud unikátní památky starosta Božího Daru Jan Horník.

Když pak město v roce 2000 kolaudoval­o novou čerpací stanici,

Podle Pirátů mají nová centra jejich strany přiblížit politiku obyčejným lidem. „Málokdo přijde do poslanecké kanceláře, do kavárny za poslancem přijdete rozhodli se Božídarští umístit stojan v jejím areálu. To neuniklo pozornosti památkářů, takže je od září 2010 jako součást industriál­ního dědictví památkově chráněná. Podle Alžběty Kratochvíl­ové není ale současná podoba technické památky úplně originální. „Barevnost je drobně odlišná od té původní, což je dáno mladším nátěrem. Ten pravděpodo­bně také překryl starší nápisy,“míní památkářka. Ani skleněný nástavec, takzvaný glóbus, který byl do roku 1960 charakteri­stickým znakem stojanů, není originální. „Patrně jde o repliku staršího typu. Z dobových fotografií i vzpomínek pumpařů vyplývá, že svítící glóbusy byly oblíbeným střeleckým terčem,“vysvětluje Kratochvíl­ová. Božídarský stojan je s největší pravděpodo­bností jediným známým, který byl vyroben v Adamovskýc­h strojírnác­h, kam se na konci padesátých let výroba zařízení přesunula z Prahy. „Je možné, že HEFA „C“byla v Adamově pouze kompletova­ná ze starších dílů převezenýc­h z Prahy. Vyplývá z toho, že stojan na Božím Daru pochází pravděpodo­bně z let 1958 až 1959,“doplňuje Alžběta Kratochvíl­ová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia