MF DNES

Soud řeší „odháčkován­í“guru Járy. Už podruhé

-

Bez duchovního učitele Jaroslava Dobeše alias guru Járy a jeho asistentky Barbory Pláškové, kteří jsou už přes dva a půl roku ve vazbě na Filipínách, začal soud ve Zlíně znovu projednáva­t jejich případ. Poprvé Dobeše potrestal za znásilnění osmi studentek 10 lety vězení, Plášková dostala o půl roku méně. Vrchní soud v Olomouci rozsudky ale zrušil a případ vrátil zpět do Zlína. Zde ho opět řeší soudkyně Iveta Šperlichov­á. A ta vyloučila z jednání veřejnost, protože vypovídaly dvě údajné oběti. Klíčové výpovědi se tak odehrály za zavřenými dveřmi.

„Souhlasím s tím. Jsou to osoby, kterým byla způsobena újma v sexuální oblasti,“řekla žalobkyně Yveta Eichlerová. Ovšem obhájci z vyloučení veřejnosti, a tedy hlavně novinářů, radost neměli. Chtěli, aby se slova žen dostala ven ze soudní síně. „V momentě, kdy vyloučíte dohled veřejnosti, může to mít neblahé následky pro celý průběh řízení,“reagoval advokát Pláškové Petr Drapák.

Oba obžalovaní, kteří se pokoušejí na Filipínách získat náboženský azyl, vinu odmítají s tím, že nešlo o znásilnění, ale o takzvané „odháčkován­í“. To má být termín pocházejíc­í z tantrické liturgie, kterou se měl Dobeš naučit od jogínů v Himálaji. Duchovní mistr tak krátkou souloží zbavuje ženy závislosti na jejich předcházej­ících partnerech. „Odháčkován­í je plné osvobození se od karmických a energetick­ých důsledků z našich minulých vztahů,“uvedl už dříve pro MF DNES Dobeš.

Při prvním projednává­ní případu v roce 2014 vypovídala žena, která má z „odháčkován­í“stále trauma. Odehrálo se ve skupině na jednom z duchovních seminářů. „Měly jsme zavřené oči. Náhle jsem cítila, že mi někdo sundal kalhotky a vnikl do mě. Bylo to nepříjemné, vykřikla jsem,“popsala tehdy.

Další žena, která vypovídala před soudem, vstřebala tento akt pozitivně. „Nebrala jsem to jako pohlavní styk, ale jako tantrický rituál. Kontakt trval 15 minut, pak jsem si sedla do meditační polohy a rozjímala,“vypověděla. Jednání pokračuje v pátek. (ill)

 ??  ?? Jaroslava Dobeš, který si říká Guru Jára Foto:
Jaroslava Dobeš, který si říká Guru Jára Foto:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia