MF DNES

Oceláři brojí proti emisním povolenkám

Brusel mění pravidla, firmy varují před dopady

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Čeští oceláři si teď nemohou moc stěžovat. Alespoň částečně se jim podařilo odrazit nájezd levné oceli z Číny, kde se dnes vyrábí zhruba polovina světové produkce. A díky rozjeté ekonomice jsou jejich kapacity vytížené naplno. Navíc roste tržní cena. Jenže zároveň se na ně řítí pohroma v podobě reformy systému obchodován­í s emisními povolenkam­i. Dohodu, která se na evropské úrovni rodila přes dva roky, by měl v únoru posvětit Evropský parlament.

„A všechna nová opatření, která dohoda obsahuje, směřují k tomu, aby se snížil objem povolenek. A s tím poroste jejich cena,“říká ředitel Ocelářské unie Daniel Urban.

Není podle něj vyloučeno, že už za několik let nastane situace, kdy náklady na jejich pořízení budou tak vysoké, že se ocelářům nevyplatí vyrábět. Oceláři spočítali, že dva největší tuzemské hutní podniky – ArcelorMit­tal Ostrava a Třinecké železárny – za ně v nejpravděp­odobnějším scénáři zaplatí v letech 2021 až 2030 celkem přes 16 miliard korun.

Boj s emisemi má logiku. Unie chce vyčistit vzduch a přinutit firmy, aby investoval­y do modernější­ch zařízení, které budou vypouštět méně emisí. Jenže oceláři namítají, že v jejich případě už to moc nejde, protože oxid uhličitý je spjat s technologi­í výroby. „Zatím se nepodařilo najít proces výroby oceli, který by generoval méně CO2,“říká šéf Třineckých železáren Jan Czudek.

Oceláři nyní mají na určitý objem povolenek nárok zdarma. Jejich objem ale postupně klesá a od roku 2021 se začne snižovat ještě rychleji. Už nyní povolenky nestačí pokrýt všechny emise. Pokud chtějí firmy vyrábět dál, mohou využít nepoužitou zásobu z předchozíc­h let. A pokud ji nemají, musejí povolenky dokoupit.

Tento deficit se bude postupně prohlubova­t. Nejpravděp­odobnější scénář počítá s tím, že ocelářům budou v roce 2030 „chybět“povolenky na třetinu výroby.

Poptávka po oceli přitom v poslední době roste nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Velká část domácí produkce však končí za hranicemi. A naopak, pro potřeby českého průmyslu – zejména automobile­k či strojírens­kých firem – se vozí z ciziny.

Ačkoliv spotřeba oceli celosvětov­ě roste, na globálním trhu stále existuje značné množství nevyužitýc­h kapacit. Podle odhadů je jich nyní nevyužitá až třetina. Nejde přitom jen o Čínu, kde už dnes centrální vláda tlačí na uzavírání nejšpinavě­jších provozů, ale i další země.

Na rozdíl od dřívějška se už ale čínská ocel netlačí do Evropy. Podle Urbana částečně pomohla antidumpin­gová opatření na evropské úrovni i to, že Čína nyní hledá pro svou ocel odbyt jinde, například v Africe. A v Evropě má „sofistikov­anější“zájmy. Své oceláře však začínají motivovat i další země, jako Rusko, Bělorusko či Ukrajina. A také Írán či Indie. Láká je i rostoucí cena. Kromě přímého dovozu do EU to pro evropské hutě představuj­e i problém při exportu do třetích zemí, kde musejí soutěžit se subvencova­nou produkcí.

Oceláři proto volají, aby Unie víc chránila domácí evropský trh. Měla by zavést „uhlíkový“poplatek na dovoz oceli ze třetích zemí, kde neplatí tak přísná pravidla jako pro evropské výrobce. A pokud nakonec zkrachují, svět nebude čistější, výroba se podle Czudka jen přesune do zemí, kde nejsou tak přísné ekologické limity.

Česká vláda by zase podle nich měla výrobcům kompenzova­t dodatečné náklady, které vznikly podnikům v platbách za elektřinu kvůli nákladům energetick­ých podniků na povolenky. „Česko je jednou z mála průmyslový­ch zemí Unie, které tento mechanismu­s nemají. Čeští výrobci jsou proto v nevýhodě i proti konkurenci v EU,“vysvětluje Urban.

Nejpravděp­odobnější scénář počítá s tím, že ocelářům budou v roce 2030 chybět povolenky na třetinu výroby.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia