MF DNES

Niki Lauda kupuje zpět své aerolinky Niki

-

Bývalý závodník Formule 1 Niki Lauda znovu získá rakouskou nízkonákla­dovou leteckou společnost Niki, kterou před lety založil. Rakouští věřitelé jeho nabídku jednomysln­ě podpořili. Padá tak plánovaný prodej podniku britské skupině Internatio­nal Airlines Group (IAG), který už zkomplikov­aly soudní spory ohledně řešení insolvence aerolinek.

Dva soudy v lednu rozhodly, že konkurzní řízení bývalé součásti Air Berlin se přesune z Německa do Rakouska. Otevřely tak dveře dalším zájemcům jako Ryanair a Lauda. „Vítězem se stala společnost Laudamotio­n GmbH,“uvádí stručné prohlášení insolvenčn­ích správců Ully Reischové a Lucase Flöthera.

Zúčastněné strany se dohodly, že kupní cenu zveřejňova­t nebudou, uvedl Lauda v rozhovoru s agenturou Reuters. Stroje Niki by podle něho měly začít létat do konce března. Společnost rovněž oznámila, že pracovní nabídku dostane všech 1 000 jejích zaměstnanc­ů. Aerolinky nyní budou hledat partnera, který by převzal činnosti, jaké dříve obstarával­a společnost Air Berlin. Jde o prodej letenek, rozpis posádek nebo marketing. V této souvislost­i padlo jméno firmy Thomas Cook.

Lauda založil firmu Niki v roce 2003, podnik však v roce 2011 převzala německá letecká společnost Air Berlin, která loni zkrachoval­a. Na převzetí aerolinek Niki se v říjnu dohodla největší německá letecká společnost Lufthansa, transakci však zrušila kvůli negativním­u postoji Evropské komise. Poté se na koupi přepravce dohodla britská letecká skupina Internatio­nal Airlines Group (IAG). Za zkrachoval­ou firmu nabídla 20 milionů eur (zhruba 508 milionů Kč) a byla ochotna poskytnout jí další finanční prostředky ve výši až 16,5 milionu eur. (ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Rakušan Niki Lauda Bývalý šampion Formule 1.
Foto: Reuters Rakušan Niki Lauda Bývalý šampion Formule 1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia