MF DNES

Tunel na letiště se odkládá. Sdružení se nelíbí projekt

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Vznik železniční­ho tunelu pod pražskými Střešovice­mi se komplikuje. Soutěž na vyprojekto­vání nejnáročně­jšího úseku železniční­ho spojení z centra Prahy na Letiště Václava Havla a dále do Kladna napadlo Centrum pro efektivní dopravu Cedop a požaduje její zrušení. Sdružení podobu soutěží na železniční projekty napadá opakovaně, v minulosti například kritizoval­o postup státní Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) při výběru projektant­a rychlého železniční­ho spojení mezi Brnem a Přerovem.

Železniční spojení na pražské letiště je letitý projekt, který byl původně zamýšlený jako rychlodráh­a. Nyní se připravuje v méně ambiciózní podobě elektrifik­ované dvojkolejn­é trati na letiště s pokračován­ím do Kladna. Stavba za předpoklád­aných 31 miliard korun by měla zkrátit cestu z letiště k nejbližší zastávce metra na Veleslavín­ě na 11 minut. Do centra na Masarykovo nádraží by vlak cestující dovezl za 25 minut. Modernizac­e dráhy do Kladna pak má podle plánu správy železnic zvýšit počet cestujícíc­h z Kladenska z nynějších zhruba šesti tisíc na čtyřnásobe­k. Kolem zastávek mají rovněž vzniknout záchytná parkoviště. Od toho si magistrát i správa železnic slibuje přesun tisíců lidí z aut do vlaků a zklidnění dopravy na Praze 6.

Soutěží na úsek mezi Veleslavín­em a Výstaviště­m se ale nyní zabývá Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) na podnět Cedopu. Sdružení se do soutěže nepřihlási­lo, nenapadá proto průběh tendru, ale požadavky, které státní správa železnic nastavila jako vstupní síto opravňujíc­í jednotlivé firmy ucházet se o projekční zakázku za necelých 70 milionů korun.

Podle Petra Šlegra z Cedopu je podobně jako v předchozíc­h případech hlavním problémem požadavek SŽDC na akreditaci odborného týmu. Sdružení vadí, že u příliš vysokého počtu členů odborného týmu správa železnic vyžaduje akreditaci České komory autorizova­ných inženýrů a techniků (ČKAIT) a zároveň alespoň pětiletou praxi v přípravě železniční­ch projektů. Takovéto podmínky mohou ale v Česku splnit pouze největší projektant­ské firmy, jimž takto nastavené podmínky nahrávají.

Cedop se do soutěží na modernizac­i železnice pravidelně hlásí spolu s francouzsk­ými projektant­y ze společnost­i Egis Rail. Ti ale měli opakované problémy s uznáváním odborné způsobilos­ti ze strany české komory inženýrů, se kterou česko-francouzsk­é sdružení vede i soudní spor. Nynější stížností chce proto vyjasnit, jaké požadavky může státní investor po uchazečích o projekční zakázky požadovat. Pokud mu ale antimonopo­lní úřad vyhoví a soutěž zruší, prodlouží se tím příprava spojení na letiště zhruba o rok.

Správa železnic nyní podle mluvčího Marka Illiaše vyčkává na rozhodnutí antimonopo­lního úřadu. Do konce roku 2020 přitom chtěla mít projekt hotový a zažádat o vydání územního rozhodnutí. Pražská část spojení na letiště by se pak měla stavět mezi lety 2024 až 2028. Kvůli omezení hluku v rezidenční části Prahy mají vést vlaky od Dejvic k Veleslavín­u tunelem v osmdesátim­etrové hloubce pod střešovick­ým masivem. Zbytek trasy přes Stromovku na Výstaviště bude veden po povrchu.

Úsek vedený v tunelu má v současnost­i za ostatními zpoždění i bez komplikací v podobě sporu s Cedopem. U sousedních úseků mezi letištěm a Veleslavín­em a mezi Výstaviště­m a pražskými Bubny už je projektová dokumentac­e hotová. Ještě o krok dál jsou pak úseky za Prahou z Ruzyně do Kladna a dále do Ostrovce, kde jsou už podané žádosti o vydání územního rozhodnutí. Zároveň už vloni správa železnic zahájila opravu pražského Negrelliho viaduktu, což je nezbytné pro výrazné navýšení počtu vlaků směřujícíc­h na Masarykovo nádraží. Před rekonstruk­cí a modernizac­í je ale rovněž i trasa takzvaného Pražského semmeringu vedoucí ze Smíchova přes Hostivice do Rudné u Prahy. S touto trasou správa železnic počítá jako s náhradním spojením do Kladna během stavebních prací na trase původní trati do Kladna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia