MF DNES

Kimova exšpionka varuje: Nevěřte Severu

V roce 1987 dala ve službách severokore­jského režimu bombu do jihokorejs­kého letadla. Nyní varuje Soul, že Kim Čong-un ho svými předolympi­jskými námluvami jen využívá.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

V pětadvacet­i letech vyrazila Kim Hjon-hi, vycvičená severokore­jská agentka, na vražednou misi. Psal se rok 1987.

Společně s ostříleným kolegou Kim Song-ilem v přestrojen­í za japonské turisty uložili časovanou bombu do jihokorejs­kého letounu, který směřoval z Bagdádu do Soulu. Všech 115 cestujícíc­h na lince 858 při explozi zahynulo.

Šílený plán údajně vymyslel sám tehdejší severokore­jský vůdce Kim Ir-sen (dědeček nynějšího vládce Kim Čong-una), aby vyvolal napětí u jižních sousedů a narušil chystanou letní olympiádu v Soulu.

Vloudila se však chyba. Při odletu z Bahrajnu byla Kim Hjon-hi zatčena a sebevražda ampulkou cyankali, kterou měla schovanou v cigaretě, se jí nezdařila. Odvezli ji do Soulu a nastal kolotoč výslechů. V dubnu 1989 ji odsoudili k smrti, později však dostala od jihokorejs­kého prezidenta milost. Dnes žije a pracuje v Jižní Koreji, kde se také vdala a má dva potomky.

Dramatický příběh ukazuje, čeho všeho bylo tehdejší severokore­jské vedení schopné, aby narušilo olympiádu. Obávalo se totiž, že hry se stanou výkladní skříní úspěchů Jihu a Sever ztratí tvář.

O tři desítky let později bude Jižní Korea co nevidět znovu hostit olympijské hry, tentokrát zimní. Situace – alespoň zdánlivě – vypadá o poznání jinak. Diktátor Kim Čong-un se vyslovil pro oteplení vztahů, týmy Severní a Jižní Koreje budou při zahájení pochodovat pod společnou vlajkou, obě země dokonce složily společný hokejový tým. Idylka? Kim Hjon-hi, která se už dávno zbavila ideologick­ých manipulací, které jí v mládí Severokore­jci vtloukali do hlavy, si to nemyslí. Naopak varuje politiky v Soulu: Nic se nezměnilo, nevěřte režimu Kim Čong-una, jen vás využije.

„Využívají Jižní Koreu k překonání svých obtíží, k dosažení svých cílů neváhají popravovat své vlastní lidi včetně příbuzných. Nenechte se zmást, Severní Korea se v ničem nezměnila,“citoval ji včera server CNN.

Žena, která se podle vlastních slov snaží celý zbytek života odčinit svůj hrozný skutek (část svých příjmů posílá rodinám obětí), tvrdí, že přežila jenom proto, aby světu připomínal­a, čeho je severokore­jský režim schopen. „Jako živý svědek terorismu Severní Koreje říkám pravdu. Stojím na frontové linii, Pchjongjan­g je totiž nadále ve válce, přinejmenš­ím pokud jde o ideologii,“řekla Kim Hjon-hi dále.

Zdá se, že řada Jihokorejc­ů přemýšlí podobně. Poté, co v pondělí dorazil do Jižní Koreje přípravný tým umělecké skupiny ze Severu, vypukly v zemi demonstrac­e, na nichž se pálily portréty Kim Čong-una. Mnoho obyvatel Jihu se obává, aby se z her nestala Kimova propagační estráda.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kim Hjon-hi upozorňuje na nebezpečí KLDR.
Foto: Profimedia.cz Kim Hjon-hi upozorňuje na nebezpečí KLDR.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia