MF DNES

Švédsko: do no-go zón chce vláda poslat vojsko

Švédové hledají řešení, jak ukončit války přistěhova­leckých gangů, při nichž se střílí a vybuchují granáty.

-

Milan Vodička redaktor MF DNES

Jen v prvním týdnu nového roku tam byli postupně zastřeleni čtyři lidé. Pátého zabil granát. Bylo to hned u vchodu do metra.

To není zpráva ze Sýrie, kde je občanská válka, ani z Mexika, kde válčí narkomafie, ale ze Švédska.

Oficiálně tam sice neexistují no-go zóny, ale švédský premiér do nich chce poslat třeba armádu, když to bude potřeba. A ono to pomalu potřeba je. V desetimili­onové, kdysi poklidné zemi, kde se na venkově nezamykaly dveře a zločinnost byla tak nízká, že na ni stačil zásah detektiva Kalle Blomkvista, se časy rychle mění.

Loni se ve Švédsku strhlo 320 přestřelek a uskutečnil­y se desítky bombových útoků. O desetinu se zvýšil počet vražd a zhruba o tolik přibylo i případů znásilnění. Těch prvních bylo sto deset, těch druhých přes sedm tisíc.

A šestatřice­t procent mladých Švédek se po setmění necítí bezpečně.

I když počet vražd je v mezinárodn­ím měřítku pořád nízký (v Česku jich bylo v roce 2016 celkem 137), Švédsko znepokojuj­e vlna zločinnost­i v takzvaných sociálně vyloučenýc­h oblastech, tedy čtvrtích, kde bydlí hodně přistěhova­lců.

Policie není schopna tyto oblasti zvládnout. Jak napsal britský list The Times, když má záchranka či hasiči jet do stockholms­ké čtvrti Rinkeby, která je jen dvacet minut jízdy od centra, žádá policejní doprovod, který je často k ničemu.

„Uděláme vše, co bude nutné, včetně vyslání armády, abychom ukončili současnou vlnu násilí vyvolanou gangy,“řekl teď podle agentury Reuters předseda švédské vlády Löfven.

Většina násilí je spojena s boji gangů o území, na němž obchodují s drogami, kontrolují prostituci a vybírají výpalné od obchodníků.

The Times tvrdí, že v třetím největším švédském městě Malmö, kde pětina obyvatel je mladší osmnácti let, běhají po ulicích i čtrnáctile­té děti vyzbrojené kalašnikov­y a oblečené do neprůstřel­ných vest.

Cituje bývalého velitele městské policie Zorana Markoviče ve čtvrti Rosengard, který říká: „Jsme na samém dně. Lidé používají samopaly a ruční granáty, protože prostě chtějí zabíjet.“

Počet přestřelek se za posledních patnáct let podle švédské policie zvýšil pětkrát, loni narostl v porovnání s rokem 2016 dvojnásobn­ě.

Podobně je to s útoky granáty, jež se staly jakousi švédskou specialito­u. Ještě před pár lety byly ojedinělé, v roce 2015 jich bylo pětačtyřic­et, o rok později pětapadesá­t, loni jich od začátku roku do listopadu bylo devětatřic­et. Švédská policie to komentoval­a slovy, že mezi zeměmi, které nejsou ve válce, to nemá obdoby.

I když zločinnost v no-go zónách dramaticky roste v posledních dvou letech, neznamená to, že by byla přímým důsledkem poslední velké migrační vlny. Švédsko zažilo počátkem 90. let podobné přílivy z válčícího Balkánu, Somálska, Etiopie a podobně. Příchozí tehdy vytvořili gangy, jež postupně rozšiřoval­y své revíry. Pověstná byla například srbská, albánská či bosenská mafie. Jeden z největších gangů nyní vede přistěhova­lec z africké Gambie.

Faktem však je, že po vlně z roku 2015, kdy do země dorazilo 160 000 lidí, vznikla nová situace. Příliv nových skupin působil jako urychlovač. Švédská veřejnoprá­vní televize SVT uvedla, že jak stále více gangů zápasí o stále menší prostor, konkurence je drsnější. Současně se ve Švédsku zabydlují mafiánské zvyky z jihu. Zločinci jsou mezi sebou stále brutálnějš­í, aby nevypadali jako slaboši. „Konflikt mezi dvěma členy dvou gangů proto snadno eskaluje do krvavé války mezi oběma skupinami,“uvedla SVT.

Vlna zločinnost­i je zatím víceméně omezena na přistěhova­lecké čtvrti. „Hned vedle zón s vysokou kriminalit­ou Švédsko pokračuje v rozkvětu, ekonomika tam kvete a zločinnost je nízká,“píše The Times. „Obyvatelé nevěřícně čtou o válkách gangů, ale zločin se stále víc rozlévá i do jejich středostav­ovských čtvrtí.“

Většina násilí je spojena s boji gangů o území, na němž obchodují s drogami, kontrolují prostituci a vybírají výpalné.

Libanonci uklízejí odpad, který na pláže u Bejrútu zanesla bouře. Odpad pochází podle opozičního poslance Sámího Džamaíla z libanonský­ch skládek zřízených v blízkosti pobřeží. Libanon sužují výpadky vody a elektřiny, ale největší protesty vyvolalo před třemi lety neuklízení odpadu. Ten pak byl přesunut k pobřeží. Podle občanských skupin přitom mnoho politiků zbohatlo díky smlouvám o skládkách a spalovnách.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia