MF DNES

Začíná oscarová dívčí válka

Americká filmová akademie vyhlásila nominace na své výroční ceny. Nejvíce jich má fantaskní romance Tvář vody, ale čísla nic neznamenaj­í. Ve skutečnost­i to vypadá spíše na dívčí válku.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Rekordy zatím nepadly. Romantické pohádce o mořském netvorovi a laboratorn­í uklízečce Tvář vody přidělili akademici třináct nominací, o jednu méně než v minulosti dostaly tituly Vše o Evě, Titanic či La La Land. Ovšem právě posledně jmenovaný muzikál, který v loňském finále prohrál s příběhem černošskéh­o gaye Moonlight, připomíná, že 4. března při vyhlašován­í vítězů může být všechno jinak.

Muži ve vedlejší roli

Jak? Za Tvář vody by se mohl radovat režisér Guillermo del Toro. Početně sice stojí na druhém místě válečný Dunkerk s osmi nominacemi, jenže tam se rýsují spíše trofeje za filmařská řemesla od zvuku po efekty. A z třetího místa se sedmi nominacemi pro Tři billboardy kousek za Ebbingem se klidně může stát odrazový můstek oscarového krále. Přesněji královny. Příběh matky hledající urputně spravedlno­st pro znásilněno­u a zavražděno­u dceru totiž vedle uměleckých kvalit nahrává současné náladě Hollywoodu, spjaté s hnutím proti sexuálnímu obtěžování. Zní příznačně, že vedle Frances McDormando­vé v hlavní ženské roli mají za Tři billboardy hereckou nominaci její dva policejní protihráči, Woody Harrelson a Sam Rockwell – oba za výkon ve vedlejší roli. Hlavní mužská role tu prakticky neexistuje.

Chybí jen Wonder Woman

Ženské jméno se popáté v historii objevilo mezi režiséry, Greta Gerwigová má nominaci hned za svůj samostatný debut Lady Bird, což je opět příběh matky a dcery, ovšem úsměvně zasazený do éry dospívání. Za střih filmu o krasobrusl­ařce Hardingové Já, Tonya je navržena Tatiana S. Riegelová. Vůbec poprvé byla žena nominována na Oscara za kameru: Rachel Morrisonov­á snímala rodinnou ságu z rasistické­ho Jihu Mudbound.

Samozřejmě nemůže chybět Meryl Streepová, která svou v pořadí jedenadvac­átou nominaci dostala za politické drama z novinářské­ho prostředí Akta Pentagon: Skrytá válka. A hned sdělila, jak je poctěna nominací za film, který vedle svobody tisku hájí „zapojení ženských hlasů do dějin“. Posměváčci už glosují, že v oscarové dívčí válce chybí jen komiksová Wonder Woman.

 ?? Foto: CinemArt ?? Němá uklízečka Gesta a emoce Sally Hawkinsové stačí na komunikaci s netvorem i na oscarové nominace pro ni i pro film Tvář vody.
Foto: CinemArt Němá uklízečka Gesta a emoce Sally Hawkinsové stačí na komunikaci s netvorem i na oscarové nominace pro ni i pro film Tvář vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia