MF DNES

Drahošův ministr zahraniční­ch věcí

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Tři dny před volbami poskytl deníku Právo rozhovor někdejší diplomat a později „ministr zahraničí“investiční skupiny PPF Petr Kolář, který dnes pracuje pro Jiřího Drahoše. S tím ministrem zahraničí to není legrace, Kolář to ve zmíněném interview popsal přesně těmito slovy. To jen pro upřesnění, aby nevznikly nějaké dohady.

Pan Kolář býval českým velvyslanc­em ve Washington­u, v Moskvě, ale hluboko v 90. letech i ve Stockholmu, odkud v roce 1997 vystoupil proti tehdejšímu premiérovi Václavu Klausovi, když v přímém televizním přenosu ze Švédska prohlásil, že také slyšel o tajném kontu ODS. Kolář se tak postavil za svého tehdejšího šéfa, ministra zahraničí Josefa Zieleniece, jednoho ze strůjců tzv. sarajevské­ho atentátu, který jak známo, později vedl k vytvoření tzv. opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD.

Teď je Petr Kolář v týmu Jiřího Drahoše a opět se rozhodl pomoci. Ve včerejším vydání deníku Právo však Kolář pomáhá spíš Miloši Zemanovi, neboť na adresu imigračníc­h kvót řekl toto: „Pokud začneme podléhat fobii a strašením zoufalců, kteří si nevidí na špičku nosu a jen se snaží přiživovat strach lidí, tak si nemůžeme nárokovat respekt sousedů a spojenců.“O kousek dál Kolář připomněl, že Drahoš v souvislost­i s migranty použil stejnou větu jako Angela Merkelová – „že bychom to zvládli“. Ano, přesně tohle chtějí čtenáři deníku číst.

Pokud tím chtěl Kolář ukázat, jak bude vypadat zahraniční politika v podání Jiřího Drahoše, nemohl vyzyvateli Miloše Zemana posloužit hůře.

Mít v týmu Petra Koláře je prostě vždycky riziko. Ale zas na druhou stranu všichni, kdo dělají obchod s Číňany, mohou být v klidu. Dalajláma se na Pražský hrad nepodívá, ani když tam bude sedět Jiří Drahoš se svým „ministrem zahraničí“Kolářem.

„Na Hradě by nemohl, pokud by s tím nesouhlasi­la vláda. Ale může se s ním sejít neoficiáln­ě na místě, které není spojeno s českou státností, aby to nemohlo být vnímáno jako oficiální akt,“odpověděl Kolář na otázku, zda by mohl Drahoš přijmout dalajlámu na Hradě.

Takže imigranty zvládneme, dalajlámu ne. To je vzkaz z Pražského hradu, pokud tam bude Jiří Drahoš. Dobré vědět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia