MF DNES

Víc bran pro víc návštěvník­ů

- — Ondřej Hanko

Do botanické zahrady chodí stále více lidí, a tak je nutné vybudovat další vstupní brány. Dvě nové se začnou stavět už letos a změní se i jižní vstup z ulice Nádvorní. Hlavní brána bude nově na severu zahrady. Pravděpodo­bně se otevře v roce 2022.

„Vstup přímo pod skleníkem se začne budovat na jaře,“říká pověřený ředitel Botanické zahrady Praha Bohumil Černý. „Letos se začne stavět také schodiště vedoucí od autobusové zastávky Kovárna,“doplňuje.

U Fata Morgany vzniknou nové pokladny s občerstven­ím, venkovní terasou a záchody. Ke skleníku povedou schody i výtah.

Nejvýznamn­ější investicí však bude nová hlavní brána botanické zahrady, která vznikne na severu areálu u bohnického sídliště. Návrh ze studia Fránek Architects vzešel z veřejného architekto­nického klání.

„Soutěže se zúčastnilo na dvacet čtyři studií, z nich bylo vybráno šest nejlepších. V současnost­i je tam velká kompostárn­a a nevyhovují­cí parkoviště,“uvádí Černý. „Severní vstup poslouží jako ulehčení

(5. říjen – 2. prosinec) ● – procházka zahradou (13. říjen) ● Adventní rozjímání v zahradní kapli (15. prosinec) přetížené ulice Trojská,“dodává. Naráží tím na skutečnost, že je tato ulice využívána jak návštěvník­y zoologické i botanické zahrady, tak místními obyvateli.

Podle návrhu bude součástí nového vstupu návštěvnic­ké centrum, subtropick­ý skleník, přednáškov­ý sál, knihovna, studovna, restaurace a kavárna. Parkoviště na místě zůstane, bude ale skryto pod střechou s rostlinami. Zahrada momentálně shání všechna potřebná povolení, pokud by šlo všechno podle plánu, hotovo by mělo být za čtyři roky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia