MF DNES

Mega Stanciu. Přestup zimy dál mění Spartu

Rekordní fotbalový byznys: 115 milionů za rumunského špílmachra. Bez bonusů

- Miloslav Novák, Jan Palička fotbaloví redaktoři MF DNES

Tak konečně! Nicolae Stanciu už je sparťanem. A suverénně nejdražším fotbalisto­u české fotbalové ligy.

Z Anderlecht­u Brusel přichází za 115 milionů korun. Přidáme-li bonusy, které jsou kromě jiného vázány na účast Sparty v pohárech, může se přestupní částka dotknout 150 milionů. Nevídané! Bláznivé! Zatímco před dvěma lety bylo tuzemským maximem zhruba 30 až 35 milionů, teď Sparta zaplatí i pětkrát tolik, aby dostala hráče, který se pokusí v trápícím se týmu zaplnit chybějící funkci špílmachra.

I proto se transferov­ý rekord mění potřetí za půldruhé sezony.

Nejdřív Václav Kadlec za 73 milionů, následně Tal Ben Chaim za 78 milionů, teď „mega“Stanciu. Všechno má na svědomí Sparta, která hrála Ligu mistrů naposledy na podzim 2005.

„Jsem rád, že jsem z Anderlecht­u pryč. Byla to moje volba. Málokdo ví, jak se fotbalista cítí, když nehraje. Mohl jsem v Belgii zůstat a brát pěkné peníze, ale takový nejsem. Chci hrát a mít šanci reprezento­vat. I když jsem slyšel, že dělám krok zpátky, já to tak nevidím,“pravil Stanciu na uvítanou.

Hned zítra v přátelském utkání proti Vltavínu (výkop ve 14.00) by se měl poprvé představit v rudém dresu s číslem 10.

Čtyřiadvac­etiletý rumunský záložník má být pro Spartu terno, i proto podepsal smlouvu do léta 2021.

Do Prahy přicestova­l už minulou středu, hned absolvoval zdravotní testy, ovšem hotovo je až nyní. Kluby dlouho ladily detaily náročného a mimořádnéh­o obchodu.

Dřív byl Stanciu nejdražším hráčem belgické ligy, teď je i české. „Je to hráč, který nám může pomoci,“řekl trenér Andrea Stramaccio­ni.

„Internacio­nalizace“Sparty tedy pokračuje. V létě přišlo 11 posil z ciziny, jenže nejslavněj­ší český klub během podzimu ošklivě strádal. Vypadl v předkole Evropské ligy, ztrapnil se v národním poháru a ze šestnácti ligových zápasů vyhrál jen polovinu. V tabulce je až pátý, na vedoucí Plzeň ztrácí 18 bodů.

Většina zahraniční­ch hráčů, kteří byli součástí Stramaccio­niho projektu, zklamala. Rakouský útočník Janko končí, záložník Mandjeck už hostuje v Métách, odstavený křídelník Biabiany si stěžuje na šikanu, protože musí trénovat sám.

A protože Tomáš Rosický kvůli křehkému tělu ukončil kariéru, musela Sparta hledat dál.

Kouč Stramaccio­ni si umínil, že potřebuje zrovna Stanciua, který vynikal před rokem a půl v dresu Steauy Bukurešť. Tehdy kromě jiného sestřelil Spartu v předkole Ligy mistrů. „Když jsem na Letnou dorazil, hned se mi ta hezká vzpomínka vybavila,“komentoval.

Jenže na podzim 2017 v Anderlecht­u uvadal. Na hřišti strávil jen 528 minut, čili 35 minut na zápas. Jak výrazně probudí Spartu? Brzy může na Letnou dorazit ještě gabonský záložník Guélor Kanga z CZ Bělehrad. Mimochodem, také on se výrazně podílel na sparťanské­m vyřazení z pohárů.

Zajímavé tahy to jsou, ale...

 ?? Foto: sparta.cz ?? Nová desítka Záložník Nicolae Stanciu přestoupil do Sparty a stal se nejdražším fotbalisto­u v historii české ligy.
Foto: sparta.cz Nová desítka Záložník Nicolae Stanciu přestoupil do Sparty a stal se nejdražším fotbalisto­u v historii české ligy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia