MF DNES

Když se tradice otřásá, Litvínov se propadl na dno

Hrůzná série proher, zraněné opory, frustrovan­í fandové. Z Litvínova se stává komparz hokejové extraligy. A může být hůř.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Když před necelými třemi lety slavili historický titul, litvínovšt­í pekaři z recese zlevnili chleba na polovic. Takové postavení si hokej na severu vydobyl.

Klub, který od roku 1959 nepřetržit­ě působí v nejvyšší soutěži, se stal jedním ze symbolů průmyslové­ho města. Jenže nyní je tradiční hokejová bašta v ohrožení. „Nemá si cenu nic zastírat: do baráže máme opravdu blízko,“řekl v rozhovoru pro iDNES.cz generální manažer Vervy Robert Kysela.

Litvínov od přelomu roku tíží šňůra porážek, devátý krach v řadě mu včera uštědřili outsideři z Jihlavy. Po prohře 1:3 se Verva propadla na úplné dno. Na zimáku Ivana Hlinky se výhra slavila přesně před dvěma měsíci!

Litvínov bude muset odvracet hrozící baráž, jenže mizérie se prohlubuje. Na dvanácté místo ztrácí třináct bodů, na desátou příčku zajišťujíc­í alespoň předkolo play-off patnáct. „To, co potkalo nás, může potkat někoho dalšího. Nevzdáváme se a uděláme všechno, abychom sezonu vylepšili. Ve skrytu duše pořád doufám, že se baráži můžeme vyhnout,“řekl Kysela.

Jenže čas na zázrak se krátí, do konce základní části zbývá devět duelů. Co se stalo s mančaftem, který v tuzemsku proslul ofenzivním hokejem? Je to prosté – Litvínov ničí hloupé fauly a chaos v defenzivě. Tým má nejbídnějš­í obranu z celé extraligy. I proto tamní kotelníci vyhlásili protest: „Hlasitá podpora nepomáhá, zkusme hrobové ticho.“

Jenže ani tichý vzdor bídu nezbrzdil. Od mistrovské­ho jara 2015 postupně opouští klub opory a vytipované náhrady díry úplně nezacelily. A další akvizice stále přicházejí. Litvínov navíc souží rozsáhlý lazaret. V průběhu sezony absentoval­i či dál absentují Hübl, Lukeš, Černý, Jánský, Vandas, Jurčík a Pilař.

Nejen proto klub, který pro světový hokej vychoval Reichela, Langa, Ručinského nebo Jiřího Šlégra, musí pokukovat po potenciáln­ích barážových rivalech z první ligy.

Právě poslední jmenovaná legenda se pokouší křísit Vervu přímo ze střídačky, kterou musel opustit úspěšný kouč Rulík. Jenže ani Šlégr zbídačený tým zatím nedokáže vyvézt z krize. „Dobrého hokejistu a trenéra dělá, že dokáže zvládnout nejen situace nahoře, ale i ty dole,“poznamenáv­á manažer Kysela.

Litvínov se s barážovou polízanicí musel vypořádat v předminulé sezoně. A letos spěje do bojů o extraligov­ou existenci opět. „Pokud bude naše mužstvo kompletní, má extraligov­é parametry a musí si poradit,“věří Kysel. „A ono si poradí.“

Pro tradiční klub by to znamenalo šedesátý ročník v kuse mezi elitou. Ale nyní se tradice otřásá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia