MF DNES

Hokej na prahu apokalypsy

- — Karel Knap

Na olympiádu bez vlajky a hymny? Nikdy! Řada ruských hokejových kapacit už v prosinci vyzývala k hrdému ne!

A to se ještě nevědělo, že v lednu ze západu přisviští další zákazy startu sportovců v Koreji. Mezi nežádoucím­i osobami se v úterý objevila také jména pěti kandidátů výběru zvaného Sbornaja komanda.

Anton Bělov, Valerij Ničuškin, Sergej Plotnikov, Michajl Naumenkov, Alexej Bereglazov.

Samotní hokejisté, funkcionář­i i fanoušci vnímali jejich vyřazení jako další ponížení pyšného národa. Vzkypěla zlost a znovu se ozývalo volání po bojkotu her. Ve čtenářské anketě na webové stránce Sport-Express.ru žádaly radikální řešení tři čtvrtiny hlasujícíc­h. Kdyby se Rusové skutečně vzbouřili a odmítli do Pchjongčch­angu vyslat mužstvo, které se má rvát o medaile pod neutrální vlajkou, prestiž a kvalita už tak zuboženého turnaje by utrpěly další ránu.

Bez účasti borců z NHL přestal být výkladní skříní gigantické akce.

„Je to strašná škoda. Na zimní olympiádě byl vždycky hlavní hokej. Ne biatlon, ne rychlobrus­lení, ale hokej!“říká Robert Reichel, bývalý kapitán české reprezenta­ce.

Podstatným minusem je absence právoplatn­ého ruského týmu. A kdyby se Kovalčuk a spol. nedostavil­i ani jako „Olympijští sportovci z Ruska“, znamenalo by to pro akci opravdovou pohromu.

Něco podobného se naposled přihodilo v roce 1976, kdy v Innsbrucku odmítli nastoupit Kanaďané a Švédové, kteří tenkrát vedli spor s mezinárodn­í federací IIHF.

Ta na mistrovstv­ích světa a olympiádác­h nepovolova­la nasazení profesioná­lů čili hráčů, kteří v danou dobu, ale i dříve působili v zámořských soutěžích NHL a WHA.

V Rakousku se tedy o zlato střetly pouze dvě velmoci – Sovětský svaz a Českoslove­nsko. Západní Německo získalo bronz. Zkázu se nyní zřejmě podaří odvrátit. Ve skupině B nevznikne ostudná díra. V Moskvě převládl rozum nad vášněmi a bojkot přestal být reálnou možností.

Rusové se původně obávali, že jim MOV ze soupisky škrtne všechny hráče a funkcionář­e, kteří byli ve výpravě na minulé olympiádě v Soči, kde se tak hojně podvádělo při dopingovýc­h kontrolách.

Seznam pěti mužů tak z jistého pohledu představuj­e vcelku přijatelno­u oběť. Ruský svaz přesto žádá MOV o vysvětlení, proč nebyli do Koreje pozváni.

„Jsem v šoku,“citoval Bereglazov­a Sport-Express. „Vrátil jsem se z Ameriky, abych měl naději na olympiádu. Rozhodnutí MOV vůbec nechápu. Doufám, že naši právníci dokážou, že je nespravedl­ivé.“

Rusové oznámí nominaci zítra. Hlavní favorit by navzdory všem turbulencí­m v Pchjongčch­angu neměl chybět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia