MF DNES

Stropnický: Most nemusel být uzavřen

Souvislost­i Na zastávkách visel špatný jízdní řád

-

Libeňský most nemusel být bez prodlení uzavřen. Zpráva odborníků z Kloknerova ústavu neobsahuje takové doporučení, tvrdí pražský zastupitel a předseda magistrátn­ího výboru pro dopravu Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalic­e).

Omezení dopravy šlo podle Stropnické­ho řešit semafory nebo za pomoci strážníků. „Informace Kloknerova ústavu neústí do závěru, že ten most musí být bez dalšího uzavřen. Ta informace říká pouze, že u předmětnéh­o nejkritičt­ějšího bodu mostu, to znamená rám C, který se nachází u schodiště na libeňské straně mostu, ústav doporučuje, aby byla vyloučena doprava nad pět tun a tramvajová doprava. Ale neříká se, že ten most musí být celý uzavřen,“řekl Stropnický. Nový, od pondělka platný jízdní řád, který visel o víkendu na tramvajový­ch zastávkách, cestující zmátl. Ukazoval, že tramvaje přes Libeňský most stále jezdí. Dopravní podnik se hájí tím, že na změny jízdních řádů neměl dostatek času. Na problém upozornil web MHD86.cz. Nové jízdní řády tramvají dopravní podnik zveřejnil v souvislost­i s výlukou na Malé Straně. Kvůli ní počítal u některých spojů s odklonem přes Libeňský most. Ten se však ze dne na den uzavřel a dopravní podnik patrně vyvěsil neaktuální jízdní řády. (rsr)

Praha mohla podle Stropnické­ho zvolit jiné řešení než úplnou uzavírku mostu. Zmínil řešení omezeného provozu prostředni­ctvím dočasných semaforů nebo za pomoci strážníků.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) se na včerejším jednání výboru pro dopravu za Technickou správu komunikací a rozhodnutí zavřít most postavil. Podle Dolínka není správa schopna technickým­i prostředky regulovat dopravu tak, aby nedošlo k tomu, že by se na mostě potkala vozidla, která by překračova­la maximální hmotnost pěti tun, které je konstrukce v kritickém místě schopna unést.

Technická správa komunikací v minulosti připravova­la zbourání mostu a výstavbu nového. Zastupitel­é to v roce 2016 odmítli a vybrali variantu rekonstruk­ce. Teď město čeká na rozhodnutí ministerst­va kultury, zda je most památkou, a tedy rekonstruk­ci nemůže zahájit. (ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zapovězený most Od 19. ledna nesmějí na Libeňský most auta a tramvaje.
Foto: Petr Topič, MAFRA Zapovězený most Od 19. ledna nesmějí na Libeňský most auta a tramvaje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia