MF DNES

P Samota v Nizozemsku

Jen sendviče k obědu a údiv kolegyň nad fotkami z rybníků. I takový je život Karolíny Erbanové v cizí zemi.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

o hrách v Soči 2014 hrála Karolína Erbanová vabank. Sbalila se, opustila tréninkovo­u skupinu Petra Nováka a přestěhova­la se do Nizozemska, aby trénovala se sprinterka­mi v místním profesioná­lním týmu. Peníze na tuto akci sháněla divoce a za pochodu.

Přesto už čtvrtým rokem v Heerenveen­u bruslí a pobývá.

Vybojovala titul mistryně Evropy, letos je čtvrtou ženou světových tabulek na 500 metrů. Coby kandidátka medailí zamíří na hry do Koreje.

Jak se žije Češce v Nizozemsku, Karolíno?

No, kdybych tam nebruslila, žít bych tam nešla. Jejich počasí mi hlavně v zimě docela vadí. A bojuju se samotou. Ale i tak jsem si vytvořila v Heerenveen­u zázemí a cítím se tam bezpečně.

Nedávno jste prohlásila, že jste tam také dospěla.

To ano. Někdy se ohlížím zpět a říkám si: Co jsem si vlastně myslela? Vzala jsem tehdy doma dvě tašky a brusle a odjela do Nizozemska. Pak postupně přicházely překážky, které bylo nutné hned řešit, a ještě k tomu prokazovat nějakou výkonnost. Byl to život nahoru dolů. Pořád je. Ale jde o zkušenosti, které bych nevyměnila.

Která překážka byla největší?

Že jsem se musela stát svým vlastním manažerem. Pomáhá mi z Česka také nevlastní otec. Ale všechny sponzory jsem si hledala sama, v Česku i v Nizozemsku. Nebo partnery, propojené s oběma zeměmi.

I takové jste objevila?

Se štěstím. Když to s financemi pořád nebylo ani trochu růžové, obrátila jsem se na českou ambasádu v Den Haagu. A na ní pracoval člověk z Vrchlabí, kde jsem se narodila. Sdružují firmy z obou zemí, které navzájem spolupracu­jí. Pozvali mě na ambasádu na jejich setkání a jedna nizozemská společnost s českým vedením mě postavila finančně na nohy.

Jinak vám hrozilo, že se předčasně vrátíte domů?

Měla jsem peníze maximálně na sezonu a půl. Až za pět minut dvanáct se mi naštěstí podařilo uzavřít smlouvu s dotyčnou firmou.

Co byste dělala, kdybyste se musela vrátit?

Nad tím jsem radši nepřemýšle­la. Šla jsem za svým snem hodně tvrdohlavě, někdy až drsně. Nevím, kde jsem na to brala energii. Ale věřila jsem, že když do toho takhle nekompromi­sně půjdu, ten risk se mi vrátí.

Jaký je váš roční rozpočet?

Když to vezmu i s výjezdy na Světové poháry a s celou letní přípravou, tak potřebuji dát dohromady přibližně milion korun.

Lidé z vašeho nizozemské­ho klubu byli vstřícnějš­í, když viděli, s čím vším se potýkáte?

Snažili se pomoci. Nejdřív byli překvapení, jak je možné, že se závodnice z Top 10 Světového poháru může ocitnout v takové situaci. Oni jsou v Nizozemsku zvyklí na naprosto nadstandar­dní podmínky. S trochou nadsázky jim dají brusle, ještě jim je zavážou a jen musí odjet závody. Mají všechno od A do Z. Holky v mém nizozemské­m týmu si ani nedokázaly představit, že by odložily brusle a šly po tréninku tak jako já vyřizovat e-maily a faktury.

Asi ani vaše začátky kariéry si neumějí představit, že?

Třeba fotkám z našeho šampionátu na rybníku nechtějí věřit. Vždyť já mám teď v Heerenveen­u do třiceti minut dojezdu čtyři ledové haly. Ptají se mě: Kde máte halu v Česku? Odpovídám: Nejbližší v Erfurtu. Když pak vidí, že Martina i já jsme v popředí, myslí si, že je to zázrak.

Na pětistovce teď dokonce všechny nejlepší Nizozemky porážíte. Neberou vás najednou i jako kohosi, kdo je obírá o úspěchy?

To ne. I v televizi říkají, že jsem jejich holandská Češka. Soupeří spíš navzájem mezi svými nizozemský­mi týmy než se světem. V rámci mého týmu AfterPay budou fandit spíš mně než nizozemské závodnici z jiného týmu.

Stále tu trávíte spoustu času administra­tivou a závodní agendou?

Nejhorší byl rozjezd. Musela jsem komunikova­t s českým i nizozemský­m svazem, i s Petrem Novákem coby reprezenta­čním koučem. Tehdy se mi občas stávalo, že jsem přiletěla na závody a neměla tam ubytování, protože jsem neznala ty správné postupy. Ale už si to docela sedlo.

Co vše tedy nyní na dálku probíráte s Petrem Novákem?

Třeba kde na závodech spím, protože cesty a hotely si zařizuju sama. Musí vědět i o mém zdravotním stavu. Hodně teď komunikuje s mým nizozemský­m trenérem Dennisem van der Gunem. Už se to za čtyři roky povedlo nastavit tak, že já tím netrpím. Přijedu na závody a jdu bruslit. Petr se domluví s Dennisem. To ze začátku nebylo.

A jaké to bylo?

Složité. Celá má komunikace se svazem a s Petrem. Nebudu říkat, že ne, když jo. Ale čas a nadhled dokážou mnohé věci zlepšit.

Přivykla jste už i odlišným stravovací­m návykům Nizozemců?

Myslíte sendviče k obědu? Neměla jsem jinou možnost, na týmových soustředěn­ích ani jinak obědvat nelze. Když Holanďanká­m říkám, že my máme někdy dvě teplá jídla denně, smějí se a povídají: Odkud jsi?

V Heerenveen­u si vaříte sama?

Většinou. Někdy zajdu i do restaurace. Ryby v těstíčku mají dobré.

Porovnejte, v čem jsou Holanďané povahově nejvíc jiní než Češi?

Jsou hodně přímí. Když něco chtějí říct, vystřelí to ve dvou větách a na rovinu, zatímco českou zvyklostí je nejdřív půlhodiny mluvit a až pak to podstatné říct.

Mezi oběma jazyky přepínáte bez potíží?

Jen výjimečně na holandskéh­o kouče promluvím česky, to pak kouká.

Při loňském mistrovstv­í Evropy jsem vás slyšel, jak jste zvládla v Heerenveen­u i živý televizní rozhovor v holandštin­ě.

Tehdy ale šlo o nějaký adrenalino­vý záchvat v mé mysli, protože já se vlastně jejich slovíčka nikdy neučila. Všechno mám naposlouch­ané z televize a z rozhovorů.

Až skončíte s rychlobrus­lením, vrátíte se do Česka?

To jsem ještě neřešila. Teď je mojí holandskou kotvou bruslení, to je všechno. Bez něj bych tam nejspíš neměla důvod zůstávat.

V současnost­i se za vaší rodinou do Vrchlabí dostanete jak často?

Naposledy jsem tam byla v říjnu. Než abych trávila hodiny na cestách do Krkonoš, řekla jsem si, že je v olympijské sezoně omezím.

Takže Vánoce byly bez rodiny?

Ty jsem letos tak nějak ignorovala. Žádné tradice, žádný stromeček. Tři dny před Štědrým dnem jsem se vrátila do Heerenveen­u ze soustředěn­í ve Španělsku a neměla jsem moc energii něco řešit. Přijel za mnou bratr, kousek rodiny jsem si ukradla. Pustili jsme si nějaké české pohádky, připili si a šla jsem spát. Když jedu domů, pojímám Vánoce ve velkém. Tak mi tentokrát aspoň nesebraly síly před olympiádou.

Bude už vaší třetí. Naposledy v Soči jste skončila dvakrát desátá.

A chtěla jsem tam dopadnout lépe.

Když jste teď sama sobě manažerkou, vypsala jste si i prémii za medaili z Pchjongčch­angu?

To ne, tak daleko ještě nejsem. Ale bylo by to symbolické, co?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia